Târgu Mureș: Troiță pentru ostașii eroi de la inundațiile din '70, în cartierul Unirii

Distribuie pe:

Primăria Târgu Mureș va organiza un concurs de idei având ca temă “Troița ostașilor eroi de la inundațiile din 1970”. În acest sens, executivul târgumureșean a pregătit un proiect de hotărâre, pe care îl va supune aprobării Consiliului Local în ședința ordinară programată pentru joi, 26 octombrie. Conform proiectului de hotărâre monumentul comemorativ va fi amplasat în cartierul Unirii, la intersecția străzii Agricultorilor cu strada Voinicenilor.

Premiile pentru câștigătorii concursului de idei vor fi următoarele: premiul I - 23.500 lei; premiul II - 1.000 lei, premiul III - 500 lei. Proiectantul câștigător al Premiului I va trebui să întocmească proiectul și să obțină avizele și acordurile pentru a primi autorizația de construire. Doar plata taxelor pentru avize și acorduri va fi suportată de către Municipiul Târgu Mureș.

“În nenumărate situații, armata și-a demonstrat disponibilitatea, capacitatea de organizare, de mobilizare rapidă și de coordonare a unor forțe și mijloace necesare pentru a interveni și sprijini populația, acolo unde este nevoie. Mai mult, dispunând de rezerve, aceasta acționează independentă pentru a-și asigura nevoile de hrană, echipare, transport, asistență medicală, cazare și de altă natură pe perioada unor evenimente, cum este și cazul calamităților naturale”, se arată în referatul de aprobare al proiectului de hotărâre.

În documentele de ședință sunt prezentate și evenimentele din 1970, când Târgu Mureșul a fost lovit de furia apelor:

În dimineața zilei de 13 mai 1970, a avut loc un astfel de eveniment. Apele Mureșului au trecut peste zidul de beton înalt de 5 metri și au lovit prima clădire din Aleea Carpați, blocul cu 9 etaje. În scurt timp, apa a lovit ferestrele de la parter, a inundat subsolurile și coridoarele, ajungând până la tavanul locuințelor de la parterul blocului.

Pe malul drept al Mureșului, victimele (populația civilă) surprinse de ape se agață de lemne, se prind de copaci, strigă după ajutor. Unii mai norocoși au reușit să urce la etajele caselor sau, în disperare, pe acoperișurile acestora. Printre sinistrați sunt multe femei și copii care imploră intervenția militarilor. Acestea sunt imaginile de coșmar ale acelei dimineți.

Încă de la ora 6.30, în dreptul podului de peste râul Mureș stăteau încolonate autoamfibiile Batalionului 166 Cercetare, comandate de generalul-maior Paul CHELER, comandantul Diviziei 6 Tancuri.

Autoamfibiile militare au reușit să facă câteva transporturi încărcate de oameni, arătând ca un ciorchine, trecând populația civilă dincolo de pod (dinspre Voiniceni spre oraș). Situația din teren se schimbă de la un moment la altul: curenții puternici, valurile create ad-hoc, apa care venea încărcată cu bușteni sau alte lucruri spulberate de pe maluri în drumul său zdruncinau amfibiile sau, în anumite momente, le blocau elicea.

În acest infern, pe timpul acțiunilor de salvare, soarta a două autoamfibii avea să ia o întorsătură tragică. Acestea nu mai răspund la comenzile echipajelor, sunt împresurate de valuri, trase de curenți în râul Mureș și duse de apele spumegânde spre pod, fără nicio posibilitate de oprire. Sunt momentele în care curenții înghit carcasele celor 2 amfibii, purtându-le sub pod.

Într-un interval de doar câteva ore de la începerea acțiunilor de salvare, 5 militari din echipajele celor 2 amfibii pierd lupta cu forța naturii dezlănțuite, cu prețul vieții.

Militarii erau foarte tineri, fiind în jurul vârstei de 20 de ani: RUSU I. David (Breaza, Mureș), BLEJNARI I. Lazăr (Săvârșin, Arad), GIURCHI S. Ionel (Zăbalț, Arad), ROMAN P. Ioan (Bârșana, Maramureș), ROBU C. Mircea (Volovăț, Suceava). Aceștia au fost avansați post-mortem.

Printr-un decret din 1970, cinci străzi din Târgu Mureș au fost redenumite cu numele militarilor căzuți la datorie. (D.B.) (sursa foto: altmarius.ro)

Dragoș Bardoși

Lasă un comentariu