Meșterul sobar din Hărțău, Pănet

Distribuie pe:

Odată cu venirea toamnei, vântul care împrăștie căldura verii, ne gândim la încălzirea locuinței. O soluție, folosită în trecut, era soba din teracotă! Țin minte, copil fiind, corpul din casă care ne încălzea în nopțile reci de iarnă. Mai țin minte căldura sufocantă în miez de noapte și fiorul rece ce mă străbătea odată cu mijirea zorilor. Setea ce mă acapara. Erau diferențele de temperatură ce erau mai greu de controlat într-o sobă cu gaz. Apoi au apărut centralele termice cu calorifere și temperaturi reglabile. Lumea a demolat vechile edificii ale căldurii. Timpul a trecut și parcă lumea se reîntoarce la focul din sobă. Găsim teracote gata făcute, șablon, ca un concept xeroxat, dar mai greu găsim meșteri făuritori de teracote. Din păcate sunt tot mai rari. Ei construiesc teracote încorporate ca design și dimensiune raportate la specificul încăperii. Unul dintre acești meșteri este și Janoși Bela. L-am cunoscut de curând și m-a interesat această vocație de - teracotist - care cu regret o spun este pe cale de a se pierde. A învățat meseria la Liceul de Construcții cu specific în ceramică!

- Apoi în timpul stagiului militar am avut posibilitatea de a mă perfecționa prin reclădirea teracotelor din garnizoană - îmi spune el nostalgic. Am construit sobe de încălzit pe gaz și pe lemne, sobe pentru gătit, șeminee pentru serile nostalgice. Toate au farmecul lor!

- De ce crezi că oamenii tind spre aceste forme de încălzire!

- Eu cred că ține de căldura degajată, mult mai plăcută pentru corpul uman. În plus, aerul este mult mai respirabil într-o încăpere încălzită cu lemne.

- Eu mai zic că acolo în lemnul ars vedem sclipirea vieții ce se vrea întreținută prin jarul ce nu vrea a se stinge.

- Astea le vezi tu! - îmi zice el râzând cu subînțeles.

- Ai câteva sfaturi pentru întreținerea teracotei?

- Da. Pot spune că soba din teracotă este făcută pentru arderea lemnelor de esență tare. Orice alte forme de ardere pot cauza neplăceri. O importanță deosebită o are hornul, care este “plămânul teracotei”. O teracotă, construită cu responsabilitate și în cunoștință de cauză, poate deveni o parte importantă a locuinței noastre.

- Lucrezi acum la o teracotă?

- Sigur. Este o sobă mai veche care trebuie refăcută. Plăcile necesare, lutul indispensabil, cărămizile din șamotă, țiglele pentru umplutură vor duce la un lucru frumos și util în casa omului.

- Spor la lucru și sobe călduroase îți doresc!

- Mulțumesc!

Alexandru Ciula

Lasă un comentariu