Alimente bogate în fibre care se regăsesc în preferințele românilor - Mazăre verde, ciuperci și bere consumată moderat

Distribuie pe:

Consumul de alimente bogate în vitamine și minerale este esențial pentru funcționarea optimă a organismului. Fructele și legumele oferă o gamă largă de antioxidanți, care au beneficii semnificative pentru sănătatea celulară și sistemul imunitar.

Mazărea verde. Este o sursă excelentă de nutrienți esențiali, având un conținut bogat de vitamine și minerale, inclusiv fier, calciu, magneziu, potasiu, acid folic, vitamina C, vitamina K, vitamina A și vitamina B1. Datorită conținutului său ridicat de fibre alimentare, mazărea verde poate contribui la gestionarea greutății și menținerea unui sistem digestiv sănătos. Fibrele nu numai că pot ajuta la reducerea riscului de boli de inimă și la stabilizarea nivelului de zahăr din sânge, dar și la menținerea unei flore intestinale echilibrate, prevenind constipația și susținând sănătatea tractului digestiv.

Ciupercile. Reprezintă un alt aliment apreciat în bucătăria românească. În afară de gustul lor inconfundabil și varietatea de mâncăruri în care pot fi adăugate, sunt o sursă de nutrienți importanți, cum ar fi proteine, vitamine (în special vitaminele B și D) și minerale (precum potasiu, cupru și seleniu). În plus, conținutul lor ridicat de fibre contribuie, de asemenea, la sănătatea tractului digestiv. Totodată, datorită proprietăților antioxidante, contribuie la protejarea celulelor împotriva stresului oxidativ și pot juca un rol important în reducerea riscului de boli cronice, precum bolile de inimă și cancer.

Berea. Este compusă din ingrediente naturale esențiale, precum hamei, drojdie, apă și cereale, o combinație simplă ce aduce cu sine o varietate de nutrienți, transformând berea într-un aliment bogat în vitamine și minerale, contribuind astfel la diversificarea aportului nutrițional.

Unul dintre ingredientele principale ale berii îl constituie cerealele, care reprezintă elementul esențial pentru îmbogățirea valorii sale nutritive, în special în ceea ce privește vitaminele B3, B2, B6 și acidul folic (B9). Aceste vitamine au un rol extrem de important în funcționarea optimă a organismului. Atunci când berea este consumată în cantități moderate, aceste vitamine pot contribui la asigurarea unui aport adecvat de substanțe nutritive esențiale în dieta noastră zilnică.

Consumul moderat de bere este definit de Organizația Mondială a Sănătății astfel: 330 ml/zi pentru femei și 660 ml/zi pentru bărbați.

“Un aspect important al unei diete sănătoase este reprezentat de elaborarea unui plan alimentar echilibrat și variat. Acest lucru presupune includerea unei game diversificate de alimente, astfel încât să obținem toți nutrienții de care corpul nostru are nevoie pentru a funcționa optim. Știm deja că este important aportul de vitamine și minerale, însă la fel de important este să includem în dietă și alimente bogate în fibre, care, din fericire, se regăsesc din abundență în legume, leguminoase și fructe sau bere. Fibrele au un impact semnificativ asupra sănătății digestive, ajutând la prevenirea constipației și la menținerea unui tranzit intestinal regulat”, spune dr. Corina Zugravu, președintele Centrului de Studii despre Bere, Sănătate și Nutriție, lector universitar în cadrul UMF “Dr. Carol Davila”. (sursa www.beresanatatenutritie.ro.; foto - mondocucina.ro)

Lasă un comentariu