Creșterea pensiilor - avem cireașa, dar n-avem tortul…

Distribuie pe:

Premierul Marcel Ciolacu anunță că pensiile vor crește, la începutul anului viitor, cu 13,5%, iar inechitățile în rândul pensionarilor vor fi eliminate. Nu mă aștept la mare lucru, pentru că m-am obișnuit cu acest lait-motiv. De aproape doi ani de zile auzim de recalculări, de eliminarea diferențelor, de egalități etc.

Un singur lucru vreau să menționez: dacă avem această cireașă, această bucățică de speranță că vor crește pensiile, de fapt, noi nu avem tortul, nu avem bani pentru această majorare.

Este foarte important să ne spună și nouă cineva - dintre cei care tot apar la televizor și ne asigură că va fi totul bine - de unde vin banii. Pentru că suntem într-un deficit bugetar extraordinar de mare, colectarea la buget este foarte mică, iar colectarea pensiilor este și ea insuficientă, știm foarte bine că bugetul statului contribuie la echilibrarea acestui buget al pensiilor, deci nu văd ca, din interiorul economiei românești, ca urmare a eficientizării activității economice, să avem bani în plus.

Mai ales că, prin aplicarea acestor măsuri de austeritate, impozite și taxe suplimentare pe sectorul productiv, mediul de afaceri ar trebui să aducă bani la buget, dar măsura va avea un efect contrar, vor apărea mult mai multe falimente, inactivitate etc.

Sigur că va fi o majorare, de fapt, o indexare, pentru că vin alegerile. Și guvernul va face tot ce este posibil ca să nu se facă de râs la alegeri, dar sursa va fi în continuare împrumutul; or, acesta se face la dobânzi mari.

Aș vrea să mai adaug ceva: sunt dezamăgit de faptul că specialiștii de la Ministerul Muncii nu citesc ce se întâmplă în alte țări, nu citesc cum se recalculează în alte țări.

În alte țări, chiar din cele din jurul nostru, pensia se recalculează nu în funcție de inflație, ci în funcție de puterea de cumpărare, pentru că inflația este calculată pe un număr mare de produse și servicii, ceea ce face ca, la nivelul pensionarilor, ceea ce interesează, adică bunurile de consum imediate, să aibă o inflație mult mai mare.

Inflația la produsele de bază este de aproximativ 30-40% mai mare decât inflația oficială, deci trebuie calculat la puterea de cumpărare pentru că această creștere cu 14, 13, chiar 15% nu reglează diferența dintre veniturile pensionarilor, mai ales cu pensii mici și mijlocii, față de puterea de cumpărare.

Prof. univ. dr. MIRCEA COȘEA, analist economic

Lasă un comentariu