“La hotarul dintre vremi” Sânpetru de Câmpie

Distribuie pe:

Joi, 26 octombrie, de la ora 10.00, Școala Gimnazială “Sfântul Petru”, în parteneriat cu Primăria comunei Sânpetru de Câmpie, organizează evenimentul “La hotarul dintre vremi”, menit să marcheze granița temporară dintre vară și iarnă, așa cum este pomenită această zi în calendarul popular. Practic, este vorba de o suită de manifestări menite să marcheze un eveniment cultural tradițional ce se desfășura odinioară în comuna Sânpetru de Câmpie, și anume Târgul de Toamnă, dar și de a pune față în față tânăra generație cu modul în care se celebra această zi și semnificațiile sale, în cadrul unei șezători de tipul lecției deschise.

Evenimentul central îl reprezintă lecția deschisă, în care, cu ajutorul unei șezători, copiii vor învăța despre meșteșugurile de odinioară, chiar de la un meșter popular- cojocar, însă nu vor lipsi nici momentele artistice specifice, multe dintre acestea fiind luate din culegerea de texte populare, realizată de către fii ai satului. Pe lângă acest moment, elevii vor realiza un mini muzeu cu obiecte vechi tradiționale folosite în diverse meșteșuguri și nu vor lipsi nici expoziția de bogății ale toamnei și produsele culinare specifice locului. La eveniment sunt așteptați să participe reprezentanții conducerii Inspectoratului Școlar Județean Mureș, cadre didactice din învățământul primar din zonă, dar și cei care doresc să vadă un crâmpei din modul ancestral prin care locuitorii acestei zone știau să înțeleagă rostul și mersul lumii.

Se dorește ca acest moment să fie o interfață între tânăra generație, avidă de cunoaștere, care a luat contact sporadic, informal cu bogăția unei culturi rurale, ancestrale, construită pe fundamente care nu seamănă mereu cu cele laice și care sunt elemente de coordonare a vieții de cu zi. “La hotarul dintre vremi” nu este numai o limită imaginară între două anotimpuri ale calendarului popular, ci și un spațiu necesar al preluării ștafetei dintre generații.

Cu zeci de ani în urmă, în comuna Sânpetru de Câmpie existau trei târguri mari, fiecare cu specificul său: cel de primăvară în 23 aprilie, de Sângeorz, cel de vară în perioada 10-15 iulie, având ca punct central Târgul de cai vestit în Europa, și târgul de toamnă, în 26 octombrie, târg care era destinat de regulă vânzării oilor, târg ce era încheiat mereu cu sacrificarea unor oi grase și pregătirea unei tradiționale tocăni.

Lasă un comentariu