Viața din Sâncraiu de Mureș: Omagierea vârstnicilor, prilej de reîntâlnire și bucurie

Distribuie pe:

Am participat, la sfârșitul săptămânii trecute, onorând invitația membrilor organizației ,,Kadar Gyorgy”, la un eveniment dedicat persoanelor vârstnice. Desfășurat la Căminul Cultural din Sâncrai, acțiunea s-a vrut a fi un omagiu adus părinților, bunicilor, oamenilor care au ajuns la o anumită vârstă și care, prin astfel de acțiuni, simt că fac parte dintr-o comunitate unde sunt respectați.

Sunt oameni care, unii se mișcă mai greu, alții se simt izolați, alții nu au cu cine comunica așa ca odinioară, când se mai întâlneau pe ulițele satului, alții suferă în ascuns pentru tristețile vieții, dar au avut puterea de a trece peste toate și au ținut să fie prezenți tocmai de dragul vremurilor de altădată.

Am pășit și eu în sala plină căutând chipuri cunoscute. Spre surprinderea mea, marea majoritate a celor prezenți erau oameni cu care m-am întâlnit într-o anumită perioadă a vieții! Pe vremea în care eram vânzător la Magazinul Universal, așa cum se numea pe timpul acela, acești oameni, care erau atunci în floarea vârstei, veneau zilnic pentru o pâine, un ulei sau zahăr care erau raționalizate. Timpul a trecut lăsând urme pe chipul și trupul fiecăruia. Ceea ce trecerea anilor nu a putut șterge însă este amabilitatea, dragostea, vorba blajină și sclipirea ochilor care toate coroborate și odată întâlnite nu ai cum să le uiți! Mi-a făcut plăcere să mă reîntâlnesc cu acești oameni minunați!

Am întâlnit-o aici pe doamna Irenke și am întrebat-o cum se simte?

- Foarte bine! Mă bucur că am venit! Suntem împreună cu cei alături de care am trăit o bună parte din viață. Ce poate fi mai frumos! În plus, mi-a plăcut întotdeauna să dansez și aici ne putem desfășura. Poate că nu cu atâta vitalitate, dar ne putem distra și noi, nu doar cei tineri. - Îmi spune zâmbind, îndreptându-se spre locul unde Peter o aștepta pentru un dans, așa ca în tinerețe!

Lângă mine, o doamnă cochetă își potrivea părul așteptând un partener de dans. Nu degeaba se spune că muzica și dansul unește! În această după-masă, oamenii au fost împreună și s-au simțit bine! Au petrecut și au depănat amintiri. Ele rămân și ne reamintesc de clipele trăite!

Simți un fior plăcut la gândul că copilul, nepotul sau, pur și simplu, tânărul de lângă tine nu te-a uitat! Multă sănătate!

Ciula Alexandru

Lasă un comentariu