Proiectul “Șura” din Archita, premiat la Bienala Națională de Arhitectură

Distribuie pe:

Proiectul “Șura - Laborator de experimentare și implicare civică incluzivă” derulat de Fundația Mihai Eminescu Trust în Archita, care urmărește salvarea șurilor tradiționale ale căror pereți formau în trecut zidul de apărare al satului, se numără printre premianții Bienalei Naționale de Arhitectură (BNA) 2023.

“Fundația Mihai Eminescu Trust (MET) prin proiectul său derulat în satul Archita, «Șura - Laborator de experimentare și implicare civică incluzivă», alături de arhitecții Cristina Constantin, Cosmin Pavel și Ionuț Nedelcu - sunt câștigători ex-aequo, alături de un alt proiect de arhitectură din Timișoara, la Secțiunea «Recuperarea patrimoniului și interpretarea identității» din cadrul evenimentului Bienala Națională de Arhitectură (BNA) 2023. Pe de altă parte, Președintele MET, Caroline Fernolend, s-a numărat printre cei trei membri ai Juriului Secțiunii «Școli de vară de arhitectură, tabere de creație», din cadrul Bienalei de Architectură 2023, alături de Ana Maria Goilav și Maria Duda”, a transmis, marți, Fundația Mihai Eminescu Trust din Sighișoara într-un comunicat de presă.

Potrivit MET, Bienala are câte un concept nou pentru fiecare ediție, propus de conducerea Uniunii Arhitecților din România, fiind structurat ca program cultural, cu un conținut complex și de interes, atât pentru breasla arhitecților creatori, cât și pentru publicul larg.

“Tema ediției din acest an a Bienalei a fost: «Arhitectura se face Împreună!». Gospodăria din Archita, Mureș, e plasată într-o margine a satului construită într-o etapă mai târzie în raport cu nucleul central din jurul bisericii fortificate. Casa e construită cu fațada lungă la stradă, fiind în forma actuală o înnoire din anii '50 a unei case mai vechi. Nealterată însă de transformări ulterioare ridicării ei se găsea șura, prezență ce impresionează de îndată ce treci prin poarta de la stradă, apărând falnică și întrucâtva solemnă, cu acoperișul său mai înalt decât baza și cu două mari porți alăturate. Investiția Fundației Mihai Eminescu Trust din Sighișoara în achiziția acestei gospodării a convins și prin capacitatea șurii de a putea găzdui o bază pentru acțiunile comunitare pe care MET le desfășoară în sat”, se menționează în comunicat.

Șura, asupra căreia MET și-a concentrat atenția, are o deschidere de 8,5 metri, cu o structură duală - camera animalelor, cu ziduri de piatră de gresie locală - și, cealaltă parte, o structură constituită din patru pilaștri de cărămidă cu secțiuni hibride.

“A doua pereche de pilaștri plasată în extrema dreaptă se termină cu spaleți ce ies din planul acoperișului indicând intenția de a extinde structura în lungime până la gardul vecinului. Noua funcțiune, destinată interacțiunii comunitare, se instalează în spațiul principal, adăugând o bucătărie în fosta cameră a animalelor. Funcțiunile anexă (spații sanitare, vestiar, spațiu tehnic) își găsesc loc într-o extensie subordonată ierarhic corpului șurii, pe latura de est, cea «neterminată», închisă cu lemn. Unul din principiile de lucru a fost păstrarea liberă a verticalei impresionante a spațiului interior, coama este vizibilă din parter, dar și din spațiul amenajat peste camera animalelor. Intervenția păstrează cât mai mult din substanța originară, structura existentă a acoperișului este vizibilă la interior, zidăria de piatră și cărămidă este curățată și rostuită cu mortar de var în care s-a adăugat argilă. Au fost păstrați și completați cei doi stâlpi intermediari cu elementele lor (capitel, contrafișe)”, a precizat MET.

Proiectul “Șura - Laborator de implicare civică incluzivă”, implementat sub umbrela conceptului “Satul de sine stătător”, investește în capacitarea grupurilor vulnerabile, prin sprijin în infrastructura comunitară și în activități de învățare creativă și experimentală, pentru activarea civică a întregii comunități a satului. (Agerpres) (sursa foto: Mihai Eminescu Trust)

Lasă un comentariu