Bicicliștii, viteza și pietonii, principalele cauze ale accidentelor rutiere grave din județul Mureș

Distribuie pe:

Bilanț al IPJ Mureș - principalele activități derulate în primele 9 luni pe linia siguranței rutiere

Ieri, 26 octombrie a.c., conducerea Inspectoratului de Poliție Județean Mureș, alături de șefii Serviciului Rutier, Biroului Siguranță Școlară și Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității au susținut o conferință de presă pe tema principalelor activități derulate în primele 9 luni ale anului curent, pe linia siguranței rutiere. În cadrul conferinței organizate, alături de reprezentanții Inspectoratului de Poliție Județean Mureș a fost prezent dl Comisar de poliție Ion Aleodor Roman, șef al Centrului Regional de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Târgu Mureș, care a prezentat principalele informații din domeniu, din perspectiva Agenției Naționale Antidrog.

Situația statistică din punct de vedere al riscului rutier

Din punct de vedere al dinamicii accidentelor rutiere grave înregistrate în 9 luni 2023, se relevă faptul că în perioada de referință, la nivelul județului Mureș s-au produs 114 accidente grave, cu 4 mai puține (-3%) față de aceeași perioadă a anului trecut.

Acestea din urmă au fost soldate cu 18 persoane decedate (în scădere cu 6 decese față de aceeași perioadă a anului 2022, -25%), 115 persoane rănite grav (în creștere cu 8 persoane rănite, +7%) și 58 persoane rănite ușor (creștere cu 11 persoane rănite ușor, comparativ cu aceeași perioadă a anului 2022, + 23%).

Evoluția comparativă a accidentelor rutiere grave în funcție de consecințe, în perioada 2019-2023.

Pentru cele 9 luni ale anului 2023, principalele cauze generatoare de accidente rutiere grave produse în județul Mureș sunt abaterile săvârșite de bicicliști, viteza neadaptată la condițiile de drum, viteza neregulamentară, indisciplina pieto-nilor și neacordarea de prioritate pietonilor. Astfel:

* abateri bicicliști - reprezintă 19% din totalul accidentelor rutiere grave, înregistrându-se 22 accidente grave, soldate cu 3 persoane decedate, 20 persoane grav rănite și 1 persoană rănită ușor;

* viteza neadaptată la condițiile de drum, viteză neregulamentară - reprezintă 17% din totalul accidentelor rutiere grave, înregistrându-se 19 accidente grave, soldate cu 3 persoane decedate, 16 persoane rănite grav și 13 persoane rănite ușor;

* indisciplină pietoni - reprezintă 11%, din totalul accidentelor rutiere grave, înregistrându-se 13 accidente grave, soldate cu 13 persoane grav rănite și 1 persoană rănită ușor;

* neacordare prioritate pietoni - reprezintă 9% din totalul accidentelor rutiere grave, înregistrându-se 10 accidente grave, soldate cu 1 persoană decedată și 9 persoane rănite grav.

Din punct de vedere al distribuției numărului de accidente, din cele 114 accidente produse în județul Mureș în primele 9 luni ale acestui an, 16 accidente (14%) s-au produs în afara localităților, iar 98 de accidente (86%) s-au produs în localități.

Activitățile specifice derulate de structurile rutiere

În ceea ce privește activitățile de combatere a cauzelor care determină producerea accidentelor grave, în perioada de referință au fost organizate de către structurile rutiere, în total, 371 de acțiuni.

Dintre acestea, 88 au avut ca obiectiv principal combaterea nerespectării regimului legal de viteză, 14 combaterea abaterilor săvârșite de bicicliști, 20 combaterea abaterilor săvârșite de pietoni, iar alte 21 de acțiuni au vizat depistarea conducătorilor auto care nu acordă prioritate de trecere. Restul acțiunilor au fost organizate pentru combaterea altor abateri săvârșite la regimul rutier.

De asemenea, în cele 9 luni ale anului 2023, polițiștii din cadrul structurilor rutiere ale Inspectoratului de Poliție Județean Mureș au dispus 22 de măsuri preventive, față de persoanele care au săvârșit infracțiuni contra siguranței circulației pe drumurile publice.

Dintre acestea, 2 au fost dispuse pentru infracțiunea (principală) de conducere a unui vehicul neînmatriculat, 13 pentru conducerea unui vehicul fără permis de conducere, 5 pentru conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe și 2 pentru refuzul sau sustragerea de la prelevarea de mostre biologice.

Activitățile organizate pentru combaterea conducerii sub influența substanțelor interzise

Deși nu se situează printre principalele cauze generatoare de accidente rutiere în județul Mureș, dar ținând cont de gradul ridicat de pericol social și de consecințele negative pe care acest fenomen le poate genera, prevenirea și combaterea conducerii vehiculelor sub influența alcoolului ori a substanțelor psihoactive se află permanent în atenția polițiștilor mureșeni din cadrul structurilor rutiere și nu numai.

În acest sens, polițiștii au desfășurat în primele 9 luni ale anului 2023, 45 de acțiuni rutiere având ca obiectiv principal depistarea șoferilor aflați sub influența băuturilor alcoolice sau a unor posibile substanțe cu efect psihoactiv.

În primele 9 luni 2023, polițiștii rutieri, inclusiv cei din cadrul structurilor de ordine publică, au depistat în trafic 237 de șoferi aflați sub influența alcoolului, fiind deschise în acest sens dosare penale în conformitate cu art. 336 alin.1 din Codul penal.

De asemenea, în perioada de referință, 1.162 de persoane au fost testate cu aparatele Drugtest, în cazul a 91 de conducători auto rezultând indicii cu privire la posibilul consum de substanțe interzise. În aceste din urmă cazuri, pentru stabilirea cadrului legal necesar continuării verificărilor, au fost deschise dosare penale pentru săvârșirea infracțiunii prevăzute de art. 336 alin. 2 din Codul penal.

De asemenea, Poliția a desfășurat activități informativ-preventive, activități pe linie rutieră raportat la mediul școlar, asupra cărora vom reveni în edițiile noastre următoare.

(Din comunicatul de presă al Compartimentului de Relații Publice al IPJ Mureș)

Lasă un comentariu