DOSARE DE RESTITUIRE A PROPRIETĂȚILOR, SOLUȚIONATE CU PRIORITATE PENTRU NOI CATEGORII DE SOLICITANȚI

Distribuie pe:

În Monitorul Oficial nr. 956, din 23 octombrie 2023, a fost publicată Legea nr. 284/2023 pentru modificarea Legii 165/2013 privind măsurile pentru finalizarea procesului de restituire, în natură sau prin echivalent, a imobilelor preluate în mod abuziv în perioada regimului comunist în România.

Prin noul act normativ, care a intrat în vigoare în data de 26 octombrie 2023, au fost extinse categoriile de solicitanți care beneficiază de prioritate la soluționarea unor astfel de dosare.

Astfel, cu prioritate, vor fi soluționate cererile formulate de persoane în favoarea cărora instanțele judecătorești s-au pronunțat, prin hotărâri judecătorești irevocabile (definitive), asupra existenței și întinderii dreptului, precum și asupra calității de persoană îndreptățită, precum și dosarele în care beneficiarii sunt persoane care dețin certificate de încadrare în grad de handicap grav sau au calitatea de pensionari de invaliditate încadrați în gradul I de invaliditate.

Totodată, noua lege prevede că persoanele cu privire la care, prin hotărâri judecătorești irevocabile (definitive), instanțele de judecată s-au pronunțat asupra existenței și întinderii dreptului, precum și asupra calității de persoană îndreptățită și care NU au formulat cereri în baza Legii nr. 10/2001 pot depune cereri pentru acordarea de măsuri compensatorii prin puncte la Autoritatea Națională pentru Restituirea Proprietăților (ANRP).

Aceste cereri vor trebui depuse în termen de șase luni de la data intrării în vigoare a noii legi, respectiv până în 26 aprilie 2024.

În expunerea de motive, inițiatorii noilor modificări afirmă: “Procesul de restituire a imobilelor preluate în mod abuziv în perioada regimului comunist în România este departe de finalizare, iar de trei decenii, numeroși foști proprietari și-au irosit sănătatea căutându-și dreptatea sau au decedat fără a mai putea vedea repararea abuzurilor regimului comunist.

Legea are scopul de a le oferi acestor persoane vulnerabile, cu nevoi speciale și un orizont de timp la dispoziție limitat, posibilitatea de a se bucura de repararea unor grave nedreptăți”. (L.P.)

Lucreția Pop

(Sursa foto: www.anrp.ro)

Lasă un comentariu