Câinii, mai inteligenți decât credeam...

Distribuie pe:

Se știe că mirosul foarte ascuțit al câinilor este folosit pentru a descoperi droguri sau bombe, răniți acoperiți de moloz și chiar boli grave, precum cancerul.

Mai nou, experții japonezi în comportament canin de la Universitatea din Kyoto, citați de descopera.ro, au reușit să demonstreze cum simt câinii oamenii răi și de ce reacționează agresiv față de persoanele aparent pașnice.

Nu se lasă păcăliți

Specialiștii japonezi susțin că nu degeaba câinii sunt considerați cei mai buni prieteni ai omului, întrucât ei pot învăța și recunoaște o gamă largă de gesturi și expresii umane, ajungând să ne cunoască mult mai bine decât am crede și să ne descopere atunci când mințim.

Stăpânii de câini care au participat la experiment au fost rugați mai întâi să arate câinilor câte o cutie plină cu hrană. Câinii au cercetat cutiile, fiind bucuroși să găsească mici tratații gustoase în ele. Ulterior, stăpânii au îndemnat câinii să exploreze alte cutii cu hrană în care, însă, nu se afla nimic. Câinii au fost foarte dezamăgiți și și-au pierdut încrederea în stăpâni.

Când participanții la experiment au arătat din nou către cutiile cu hrană, câinii, știind că sunt goale, nu s-au mai lăsat păcăliți.

La experiment au participat 34 de stăpâni și câinii lor. Toate animalele au avut un comportament similar în fața cutiilor de hrană goale și știau deja că sunt păcălite. Ele au folosit experiența anterioară și nu le-au mai acordat încredere stăpânilor.

Simt oamenii cu intenții agresive

În partea a doua a experimentului, stăpânii au ieșit la plimbare cu câinii lor și au abordat pe stradă alți participanți la studiu cărora le-au cerut anumite indicații. După ce stăpânii primeau informațiile necesare, străinii le dădeau câinilor o mică tratație.

În mod intenționat, unii dintre străini au vorbit agresiv cu stăpânii lor. Câinii cărora li s-au oferit tratații de la persoanele agresive au refuzat să le ia. Oricât au încercat, străinii care au ridicat glasul, care au înjurat sau au făcut gesturi brutale, nu au mai reușit sub nicio formă să câștige încrederea patrupezilor.

Astfel, experimentul demonstrează că prietenii noștri blănoși sunt capabili să interpreteze gesturile și expresiile faciale și că pot face diferența dintre gesturile pașnice și cele agresive.

Latră inclusiv la stăpânii lor

În cadrul experimentului, au fost participanți care au acționat agresiv de la bun început, iar câinii au refuzat să se apropie de aceștia și și-au avertizat stăpânii prin lătrături și gesturi bruște.

Chimia organismului uman se schimbă atunci când suntem nervoși și agresivi, iar glandele sudoripare elimină diverși acizi care schimbă mirosul pielii. Noi nu simțim acest lucru sau, în cel mai bun caz, ne dăm seama că transpirăm mai mult când suntem nervoși.

Însă, câinii pot percepe schimbarea subtilă și vor evita persoanele nervoase sau le vor ataca. De aceea, uneori, câinii latră inclusiv la stăpânii lor dacă aceștia sunt nervoși sau agresivi cu alte persoane din familie. (L.P.)

Lucreția Pop

(Sursa foto: pixabay.com)

Lasă un comentariu