DE ZIUA ARMATEI, LA LUDUȘ

Distribuie pe:

MOTTO: Mesajul revoluționarului ardelean Alexandru Papiu Ilarian pentru domnitorul României, Alexandru Ioan Cuza: “Să aveți în vedere trei lucruri: ARMATA, ARMATA, ARMATA!”

Comunitatea românească din cartierul ghejean al orașului Luduș își reîmprospătează cu smerenie memoria istorico-afectivă de fiecare dată când duhovnicul lor, cucernicul preot paroh Valer Moldovan, înalță în biserică rugăciunea de cinstire și de pomenire a eroilor români de pretutindeni și din toate timpurile.

Participând la festivitatea organizată de Primăria orașului Luduș de Ziua Armatei Române, miercuri, 25 octombrie 2023, la recent înălțatul Monument al Eroilor, ghejenii au fost impresionați de vibrația patriotică a glasului păstorului lor Valer Moldovan în soborul de preoți alcătuit din părintele protopop Lucian Voșloban și ceilalți preoți parohi, Mihail Cercel, Viorel Ormenișan și Lucian Bucea.

Cu interes deosebit a fost urmărit discursul colonelului (R) Sever Popovici, ancorat în actualul context politico-militar reprezentat de războiul neprovocat dus de Federația Rusă împotriva Ucrainei, de conflictul din Orientul Mijlociu care putea degenera într-un nou război extins, dar și de masivul sprijin militar și diplomatic pe care România îl primește din partea statelor membre ale NATO pentru ca statul nostru să rămână generator de securitate în Estul și Sud-Estul Europei, în zona Mării Negre și a Mării Mediterane.

Participant la aniversare, domnul Gheorghe Baghiu, ghejean în etate de 98 de ani, și-a adus aminte: “În 1944 aveam aproape nouăsprezece ani. În septembrie, când armata ungară a spart granița de la Sărmașu, căpitanul Ianko Banffi, fiul baronului Banffi Ioan, liderul Comitetului Național Român din Gheja, în 1918, a pătruns cu unitatea sa militară până aici, la Gheja. Din pivnița castelului a scos o damigeană de țuică, ascunsă în 1940, și ne-a dat să bem. A vorbit românește. Ne-a spus că peste trei zile, armata ungară intră în București. Nu i-a reușit figura. În 9 octombrie 1944, armatele ungare și germane care au ocupat Ludușul au fost bătute și obligate să se retragă. Banffi Ianko n-a mai ajuns la București și nici nu s-a stabilit în castelul de la Gheja a lui tată-so.

S-a retras în Ungaria și acolo și-a dat sufletul când i-a venit sorocul. Ce vreau eu este să nu uite nici ghejenii, nici ludușenii că în timpul luptelor pentru eliberarea Ludușului și-au dat viața pentru patrie și trei ghejeni, pe care i-am cunoscut: Puia Ioan, Andreșan Dumitru și Dâmbean Ioan, pe care eu nu i-am uitat!”

Doamna Focșan, octogenară și cu sănătatea șubrezită: “Și pentru această sărbătoare, ca și pentru oricare sărbătoare în care îi cinstim pe înaintașii noștri, eu am copt un cuptor de palanețe cu varză sau cu brânză. Să fie pomană la pomenirea lor!”

TEXT: MIRCEA GHEBOREAN

FOTO: SEBASTIAN CĂPUȘAN

Lasă un comentariu