Slovacia anunță încetarea ajutorului militar pentru Ucraina

Distribuie pe:

Noul premier al Slovaciei, social-democratul Robert Fico, a anunțat joi încetarea livrărilor de arme către Ucraina și limitarea sprijinului acordat țării vecine la “un ajutor umanitar și civil”, transmite AFP. “Considerăm ajutorul pentru Ucraina doar un ajutor umanitar și civil, nu vom mai furniza arme Ucrainei”, a declarat Fico, a doua zi după numirea sa în fruntea unui guvern de coaliție asociat cu un partid de extremă dreapta prorus. “Războiul din Ucraina nu este războiul nostru, nu avem nimic de-a face cu acest război”, a adăugat Fico.

Potrivit noului premier slovac, “oprirea imediată a operațiunilor militare este cea mai bună soluție pentru Ucraina”. “UE ar trebui să treacă de la statutul de furnizor de arme la cel de artizan al păcii”, a subliniat el. În timpul declarațiilor sale în fața deputaților, Fico a anunțat de asemenea că nu va susține noile sancțiuni împotriva Rusiei “atât timp cât nu vom fi analizat impactul lor asupra Slovaciei”. “Dacă astfel de sancțiuni ne cauzează prejudicii, cum este cazul pentru majoritatea sancțiunilor, nu văd niciun motiv pentru a le susține”, a insista Fico.

Cu o zi înainte, numit șef al guvernului, Fico a anunțat “o politică externă slovacă suverană”.

Fico, un apropiat al premierului ungar Viktor Orban, a câștigat alegerile legislative din 30 septembrie în urma unei campanii electorale în care a pledat pentru încetarea ajutorului militar oferit Ucrainei, combaterea migrației ilegale și o politică independentă a Slovaciei față de agenda promovată de Bruxelles și de SUA.

El s-a pronunțat, de asemenea, împotriva liberalismului politic, a activităților organizațiilor neguvernamentale și a acordării a mai multor drepturi pentru persoanele transgender.

Pentru a forma un guvern, Fico, care a mai ocupat postul de prim-ministru, s-a aliat partidului de extremă dreapta SNS și unui partid de stânga, Hlas.

Agerpres

Lasă un comentariu