Biden salută alianța cu Australia și avertizează China

Distribuie pe:

Președintele american Joe Biden a salutat miercuri soliditatea alianței cu Australia în fața multiplelor crize din lume, lansând totodată un avertisment Beijingului în ce privește activitățile acestuia din Marea Chinei de sud, relatează AFP.

“Orice atac împotriva avioanelor, navelor sau forțelor armate ale Filipinelor va avea drept consecință activarea parteneriatului nostru de apărare reciprocă”, a afirmat Biden, într-o conferință de presă comună cu premierul australian Anthony Albanese, aflat în vizită în SUA.

“Angajamentul SUA față de Filipine este de neclintit”, a adăugat el.

Duminică, Filipine și China s-au acuzat reciproc de două coliziuni între nave chineze și vase filipineze aflate în misiune de reaprovizionare a trupelor Manilei într-un post izolat în Marea Chinei de Sud. Acuzațiile au continuat și luni, iar tensiunile au crescut: Filipine l-a convocat pe ambasadorul Chinei la Manila, iar Beijingul a formulat un protest “solemn”.

Washingtonul, aliat militar al Manilei, și-a exprimat “sprijinul” pentru Filipine și a denunțat într-un comunicat al Departamentului de Stat “acțiunile periculoase” și cu “încălcarea dreptului internațional” ale pazei de coastă și “miliției maritime” ale Chinei.

Primirea fastuoasă la Casa Albă a premierului australian, cu toate onorurile unei vizite de stat și un dineu de gală pe peluza reședinței prezidențiale, reflectă importanța acordată de Washington vechiului său aliat Australia, stat devenit pilon al strategiei SUA de îngrădire a ambițiilor crescânde ale Beijingului în regiunea Asia-Pacific, notează AFP.

“Vom concura cu China în toate modurile posibile, cu respectarea regulilor internaționale - politice, economice și altele. Dar nu caut conflictul”, a subliniat Biden în fața presei.

În ce-l privește, premierul australian a insistat asupra necesității de a menține “dialogul” cu Beijingul.

Cei doi lideri au abordat miercuri problema conflictelor dintre Israel și Hamas și cel din Ucraina.

“Suntem alături de Israel împotriva terorismului Hamas și suntem alături de Ucraina în fața tiraniei lui Putin”, a declarat Biden, în timp ce Albanese i-a mulțumit pentru “claritatea morală” cu care s-a exprimat referitor la conflict.

În semn al seriozității cu care tratează vizita premierului australian, Casa Albă a anulat participarea la dineul de miercuri a formației rock B-52s, de teamă să nu pară nepotrivită, în contextul discuțiilor despre crizele actuale.

În fine, vizita premierului australian are loc în contextul în care Camera reprezentanților a SUA a reușit să cadă de acord asupra unui speaker - președinte al camerei -, ceea ce ar putea permite deblocarea finanțării acordului tripartit de securitate AUKUS între Australia, Marea Britanie și SUA. (Agerpres) (foto: TheWhiteHouse/Facebook)

HAMAS cheamă palestinienii la proteste în toată lumea, astăzi și duminică

Gruparea islamistă Hamas le-a cerut joi palestinienilor să organizeze proteste în masă în teritoriile palestiniene și în întreaga lume musulmană vineri și duminică pentru a cere deschiderea punctului de trecere a frontierei de la Rafah, care leagă Egiptul de Fâșia Gaza și care a fost practic închis - cu mici excepții - de la începutul războiului dintre Hamas și Israel, transmite EFE.

“Facem apel la poporul nostru din întreaga patrie și din străinătate, și la toți membrii națiunii arabe și islamice și la popoarele libere din lume să intensifice mobilizarea populară în zilele următoare și să manifeste activ vineri și duminică”, a cerut Hamas într-un comunicat.

Potrivit grupării islamiste, protestele vor avea loc sub sloganul “Deschideți punctul de la Rafah” și “Opriți războiul genocid din Gaza” în urma “masacrelor îngrozitoare ale ocupației israeliene” împotriva “civililor, copiilor și femeilor fără apărare”.

Israelul a declarat război Hamas, care controlează Fâșia Gaza, după un atac al grupării islamiste din 7 octombrie care a inclus lansarea de rachete și incursiunea a peste o mie de milițieni, care au torturat, ucis și răpit locuitori ai unor kibbutzuri israeliene situate în apropierea enclavei palestiniene, făcând peste 1.400 de morți, 5.000 de răniți și luând peste 220 de ostatici.

De atunci, Israelul a răspuns cu bombardamente constante și scurte incursiuni terestre în Fâșia Gaza, care au făcut peste 6.500 de morți și 17.000 de răniți, 70% dintre ei copii, femei și bătrâni.

China susține că SUA nu are niciun drept să se amestece în problemele sale cu Filipine

Ministerul de Externe de la Beijing a susținut joi că Statele Unite nu au niciun drept să se amestece în problemele dintre China și Filipine în Marea Chinei de Sud, informează Reuters.

“SUA nu sunt parte în problema Mării Chinei de Sud, nu au niciun drept să se implice într-o problemă dintre China și Filipine”, a răspuns în cadrul unei conferințe de presă Mao Ning, purtătoare de cuvânt a diplomației chineze, la o întrebare privind afirmația Statelor Unite că vor apăra Filipinele.

Între Beijing și Manila au avut loc mai multe confruntări în zona maritimă respectivă, în special în apele disputate din jurul bancului Thomas Doi din Insulele Spratly. Duminica trecută, o navă chineză și una filipineză s-au ciocnit, iar Filipinele au condamnat “în cel mai înalt grad” “manevrele periculoase de blocare” efectuate de chinezi.

“Promisiunea SUA de a apăra Filipinele nu trebuie să afecteze suveranitatea Chinei și interesele sale maritime în Marea Chinei de Sud și nu trebuie să permită și să încurajeze pretențiile ilegale ale Filipinelor”, a avertizat Mao.

Un purtător de cuvânt al ministerului filipinez de externe nu a răspuns imediat unei solicitări din partea Reuters de a comenta subiectul.

(Agerpres)

Lasă un comentariu