Autoritățile din Budapesta: “Evenimente absolut rușinoase” la Valea Uzului

Distribuie pe:

Asociația “Calea Neamului”, condusă de dr. Mihai Târnoveanu, și Frăția Ortodoxă Sfântul Mare Mucenic Gheorghe au marcat, duminică, 22 octombrie, Ziua Armatei, la Cimitirul Internațional al Eroilor din Valea Uzului, în contextul în care, în opinia lor, “organizațiile politice maghiare fac o presiune uriașă” asupra autorităților pentru a îndepărta noile cruci pe care le-au ridicat. În săptămâna premergătoare evenimentului, echipe ale celor două organizații au uns cu ceară și cu ulei conservant cele 151 de cruci din lemn, montate în luna iulie, după ce instanța judecătorească, prin hotărâre definitivă, a decis îndepărtarea a 50 de cruci de beton, din “parcela românească” a cimitirului, constatând că au fost amplasate ilegal.

În vederea manifestării dedicate Zilei Armatei, pe cele 151 de cruci de lemn ridicate în iulie, au fost montate plăcuțe cu inscripția “Erou român”, ornate cu culorile drapelului românesc, iar pe crucea mai mare a fost inscripționat textul “În memoria eroilor Armatei române”.

Potrivit portalului Székelyhon.ro, citat de MTI, participanții au afișat și un banner pe care scria: “Unguri, plecați în Mongolia, de unde ați venit”. La manifestare, conside-rată vădit antimaghiară, au fost prezenți aproximativ 200 de membri și simpatizanți ai entităților organizatoare.

După eveniment, Magyar Levente, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Externe din Ungaria, s-a întâlnit cu ambasadorul României la Budapesta, care i-a promis că va lua atitudine împotriva acțiunilor de profanare de la cimitirul din Valea Uzului.

Într-o declarație de presă, oficialul ungar a amintit că la sfârșitul săptămânii trecute, în cimitirul militar din Valea Uzului au avut loc noi evenimente “absolut rușinoase”: extremiști români au săpat printre mormintele eroilor și au organizat picnicuri. Comportamentul și acțiunile acestora sunt incompatibile cu normele civilizației, iar pentru Ungaria este inacceptabil ca autoritățile române să fie doar observatori pasivi ai unor astfel de evenimente rușinoase, în ciuda faptului că în vară a fost pronunțată o sentință judecătorească definitivă în baza căreia crucile de beton amplasate ilegal trebuiau îndepărtate, a spus secretarul de stat maghiar.

Magyar a relatat că a discutat, marți, cu ambasadorul României la Budapesta despre modul în care cele două țări ar putea gestiona această problemă într-un mod care să aducă liniște, pe termen lung, și că au ajuns la concluzia că autoritățile competente ar trebui să cadă de acord asupra unei strategii comune, deoarece, în relațiile bilaterale, aceasta este “o rană deschisă”, deși Ungaria ar prefera să se concentreze - împreună cu prietenii săi români - mai degrabă asupra modului în care ar putea conecta mai bine cele două state, prin drumuri rutiere și linii de cale ferată, respectiv asupra sprijinirii aderării României la Spațiul Schengen, a spus oficialul ungar.

În același timp, acest caz nu numai că este nociv din punct de vedere al relațiilor bilaterale, ci calcă în picioare și valori umane de bază, a adăugat Levente Magyar.

La rândul său, Hunor Kelemen, președintele UDMR, solicită o acțiune fermă din partea autorităților, în cazul manifestării de la Valea Uzului: este inacceptabil ca, în timp ce comunitatea maghiară este trimisă înapoi în Asia, în Mongolia, liderii care au un rol cheie în politica românească să nu condamne ceea ce s-a întâmplat. “Profanarea cimitirelor este inacceptabilă, falsificarea istoriei este inacceptabilă, iar partidele de la guvernare și partidele din opoziție ar fi trebuit de mult timp să protesteze”, a adăugat Hunor Kelemen. În opinia sa, ar fi trebuit să se știe de mult timp și ce pedepse au aplicat autoritățile celor implicați.

În ceea ce privește lipsa măsurilor autorităților pentru tragerea la răspundere, președintele UDMR a declarat: “Pot trage două concluzii în această privință: fie instituțiile statului sunt slabe, fie sunt complice în această poveste.

Ambele au consecințe grave”. Acesta a mai adăugat că “nu este prea târziu”: politica românească și instituțiile statului trebuie să reacționeze la ceea ce s-a întâmplat, pentru că discursul de ură și extremismul nu pot fi tolerate.

Potrivit lui Hunor Kelemen, organizațiile naționaliste, care au organizat comemorarea din Valea Uzului, “pun sub semnul întrebării libertatea unei comunități de a avea propria istorie, propria limbă, propria cultură, propriii eroi”. Acesta a avertizat că situația nu poate decât să se înrăutățească, deoarece agresiunea verbală este adesea urmată de agresiune fizică.

Kelemen a subliniat că, din acest motiv, instituțiile statului român “nu pot să dea dovadă de slăbiciune”. “Dacă dau dovadă de slăbiciune, aceasta se va răsfrânge asupra societății și va deveni și mai puternică”. (sursa - MTI; foto facebook.com/asociatiacaleaneamului)

Ileana Sandu

Lasă un comentariu