Târgu Mureș: Un cartier rezidențial va lua locul fabricii Mobex

Distribuie pe:

Proprietarii fabricii de mobilă Mobex intenționează demolarea acesteia și construirea în locul ei a unui cartier rezidențial. Fabrica ocupă peste 9,2 hectare într-o zonă foarte apreciată a orașului, în imediata apropiere a complexului de agrement Weekend, dar și a Zonei Clinicilor. Din totalul de 9,2 hectare, proprietarul ar urma să cedeze orașului cca. 1,7 hectare pentru zonele publice, adică drumuri, precum și pentru reamenajarea străzilor existente din zonă, așa cum reiese din documentația depusă pentru obținerea PUZ și care se află în dezbatere publică pe pagina de internet a Primăriei Târgu Mureș. Conform “Planului urbanistic zonal - reconversie funcțională din zonă industrială în centru de cartier pentru construirea unui ansamblu rezidențial cu dotări aferente, echipamente publice, servicii de interes general”, se vor crea 3 zone construibile, cu destinații funcționale diferite, și o zona prin care se propune extinderea, completarea si reorganizarea sistemului de circulație publică pentru incintă. Se propune lărgirea străzii Margaretelor și lărgirea străzii Luntrașilor. Strada Kos Karoly se va prelungi pentru a intersecta strada Luntrașilor. Se propune crearea unei noi străzi, pornind din strada Căprioarei, care va intersecta strada Kos Karoly în dreptul străzii Luceafărului aflat dincolo de calea ferată.

Beneficiarul propune crearea unui nou centru de cartier, cu o dominantă rezidențială, constând din clădiri medii și înalte cu funcțiuni mixte de: locuire colectivă, servicii, birouri; clădiri cu destinație turistică și funcțiuni complementare; un centru comercial; dotări publice: grădiniță/creșă și spații generoase verzi cu terenuri de sport și joacă. Scopul investiției este crearea unei zone atractive pentru locuire, petrecerea timpului liber, completarea dotărilor publice, crearea de dotări comerciale și servicii, ori a unui mediu de lucru (birouri) atractiv.

Celebra fabrică de mobilă din Târgu Mureș, care decenii la rând a produs mobilă apreciată în toată lumea, a funcționat, în trecut, și sub denumirile de “Simon Geza”, “IPL” sau “23 August”. (D.B.)

Dragoș Bardoși

Lasă un comentariu