Incultura ministrului… culturii

Distribuie pe:

* “ARTA îl face pe om mai bun, mai stăpân pe instinctele primare, și așa, mai destoinic să-și umanizeze viața sa și a societății. Creația artistică e un mijloc de cultură, nu de civilizație. Ea trezește și întărește puterile spirituale ale omului, și prin aceasta contribuie la desăvârșirea lui. Orice creație adevărată e o sporire a vieții”.

Ion Agârbiceanu (182-1963), scriitor, ziarist, parlamentar, preot unit, academician

***

*”ARTELE și literatura frumoasă trebuie să fie oglinzi de aur ale realității în care se mișcă poporul. Ele sunt cristalizarea unor frumuseți, a unor raporturi existente. ARTELE... sunt bucăți din viața subiectivă a poporului - și de aceea arta națională, caracteristică, pe de o parte întărește conștiința națională, pe de alta îi lărgește orizontul, căci o face să cuprindă și mai mult element caracteristic și național, de cum cuprinsese până atunci. ARTA este podoaba cea mai prețioasă a unui popor și cel mai nobil simț al omului e cel estetic”.

Mihai Eminescu (1850-1889), “Poet Universal și Nepereche”

***

* “Arta - ca și lumina și căldura, ca și parfumul unei flori, ca și savoarea unui fruct, ca și voluptatea unui val, ori a unei clipe unice - trebuie să se încorporeze nemijlocit și imediat sufletului. ARTA a fost unul din marile titluri de noblețe a omului, de aceea în amintirea posterității rămân numai popoarele care și-au înnobilat sufletul contribuind la ascensiunea umanității. Trebuie să deosebim unde-i hotarul între artă și manifestările patologice, cu exagerările lor care duc la absurd”.

Mihail Sadoveanu (1880-1961), scriitor, povestitor, nuvelist, academician

Am aflat cu stupefacție de expoziția de pictură organizată de Ministerul Culturii, plătită din bani publici, semnată de Ministrul Culturii - RALUCA TURCAN. Interpelată, a spus că această expoziție este ARTĂ. Ce artă poate să fie aceasta care batjocorește pe IISUS HRISTOS și MAICA DOMNULUI? Cui folosește? După “șurubarul CTP”, apare pe harta infamiei țării, de data aceasta un ministru cu pretenții și purtări de “țurcană... rătăcitoare”. Un popor și-o țară suntem umiliți de “dășteptăciunea” lor. Strămoșii noștri, care sunt “contemporani” cu noi după zisele marelui istoric Iorga, se răsucesc în mormânt de atâta prostie. Raluca Turcan poate fi găsită în cei peste 60 de oameni de artă și cultură din județul Botoșani. Citiți și cruciți-vă lângă cine este poziționată această “doamnă... incultură”: Mihai Eminescu, George Enescu, Ștefan Luchian, Octav Băncilă, Nicolae Iorga, Leon Dănăilă, Grigore Antipa, Octav Onicescu, părintele Ilie Cleopa, Preafericitul Teoctist Grigore Alexandrescu Ghica, Elisabeta Lipa, Florin Zamfirescu, Teodor Damian, Mihai Mălaimare și mulți alții. Spunea ministru că: “Arta este liberă exprimare”. Oare chiar așa să fie? Să vedem dacă oamenii cu adevărat dedicați artei și culturii sunt de acord cu această exprimare:

- Gheorghe Asachi: “Cultura și fericirea unui popor nu stau în schimbarea portului, în mania de a se lepăda și de a lua orice lucru străin și nou, ci în respectul cuvenit a ducerii aminte a strămoșilor, în păstrarea averii și a limbii, a obiceiurilor și numelor ce ne-au fost lăsate. Acestea să ne sârguim a le păstra, a le îmbunătăți, a le străluci prin o adevărată lumină și prin practica virtuții ce derogă”.

- George Barițiu: “A cultiva înseamnă a învăța pe oameni să cugete bine; a lumina ce fusese întunecat, a lăți lumina peste cele ce ni se cuvine să știm; a limpezi ideile oamenilor; a-i păzi de greșeli și de prejudecăți”.

Preot ortodox român

ILIE BUCUR SĂRMĂȘANUL

Lasă un comentariu