Dependenți fără voia lor. “Fabrica de vise” din Iași a pus droguri în peste 100.000 de dulciuri, iar efectele sunt grave

Distribuie pe:

Descoperire de film într-o fabrică din Iași. Firma punea intenționat droguri în acadele, jeleuri, bomboane și țigări de vapat pe care le vindea copiilor ca să-i facă dependenți de produsele lor. Cel puțin 100 de mii de astfel de dulciuri, extrem de periculoase, ar fi ajuns pe piață. Erau distribuite online sau vândute la vedere în mall-uri, în aproape toată țara.

Copiii și adolescenții, printre cei mai fideli cumpărători de vise”

Ca în filmele cu teroriști, zeci de mascați au descins la “Fabrica de vise” din Iași. Oficial, compania se recomandă ca fiind lider global în extracția de canabis și era autorizată să cultive, recolteze și să fabrice produse care aveau în compoziție cânepă. Dar, în cantități reglementate de lege. În realitate, aici se produceau cu bună știință dispozitive electronice de vapat, acadele, jeleuri și bomboane pentru copii și adolescenți încărcate cu substanțe psihoactive.

Unele dintre substanțe sunt interzise, altele sunt pe cale de a intra pe această listă. Unele sintetice, altele naturale. Toate, însă, produc halucinații, stări euforice și dependență. Aveau același efect ca marijuana, spun ofițerii antiodrog.

Peste 10.000 de dispozitive au ajuns pe piață

Surse Observator spun că cel puțin patru elevi ar fi ajuns de urgență la spital după ce au fumat sau au mestecat acadele făcute în această hală.

Clara Mihociu, reporter Observator: “În această fabrică s-au produs, de la finalul anului trecut, drajeuri, jeleuri, prăjituri, dar și dispozitive de vapare care aveau în compoziție substanțe psihoactive periculoase. Potrivit anchetatorilor, cel puțin 100.000 de dispozitive de acest gen au ajuns pe piață, cele mai multe la copii și tineri. Iar în tot acest timp, cei care le comercializau se pare că știau exact ce vând și cât de periculoase pot fi. Așa ajungeau tinerii dependenți fără voia lor.”

Le vindem vise copiilor”

Surse Observator spun că patronii se lăudau, extrem de cinic, că “le vindem vise copiilor”. De acolo vine numele operațiunii “Fabrica de vise”. Produsele erau populare, în special în apropierea școlilor.

Alexandru, proprietar hală: “Ritmul producției a fost același din 2019, de când au venit. De la bun început a spus ce vrea să facă, să extragă substanțe din cânepă și să le folosească la medicamente și uleiuri. Am participat la prima reglementare a producției și ce era ilegal se dădea la o parte.”

Produsele erau vândute în 23 de județe, inclusiv în Capitală

Ofițerii antidrog au descoperit o adevărată caracatiță. Produsele periculoase erau distribuite în 23 de județe și în Capitală, practic în mai mult de jumătate din țară. Ajungeau de altfel și la export. La noi, se vindeau în magazine centrale, mall-uri sau online. Iar prețurile variau între 5 lei o acadea și puțin peste 100 de lei o cutie cu jeleuri.

Așa a reușit rețeaua să-și crească cifra de afaceri cu 188%. Anul trecut, au încasat aproape 4 milioane și jumătate de lei din afacere ilegală, la care lucrau doar 8 angajați.

Camera ascunsă: “Confiscă tot ce conține HHA. Mai acum o oră au plecat de la mine cu punga. E razie în toată țara.”

Bomboanele erau promovate ca remediu pentru anxietate și insomnii

Ca să-și convingă clienții, produsele erau promovate ca fiind un remediul pentru insomnii, dureri musculare, anxietate, depresie. Fără conținut de THC. În realitate, bomboanele aveau în compoziție tocmai această substanță interzisă de instituțiile antidrog europene.

Bogdan Gheorghe, Agenția Națională Antidrog: “THC este un alt compus, tot din planta de canabis, care este responsabil pentru efecte psihoactive. Diferența dintre cele două este că doar THC conduce la efecte psihoactive, CBD nu.”

Gigel Lazăr, directorul CIADO România: “Dacă noi nu vom reduce cererea din punctul de vedere al campaniilor de promovare, tot timpul vor fi consumatori. Doar pe linia de destructurare a traficanților vom avea consumatori din ce în ce mai mulți. Nu vom ajunge niciodată la vârful care controlează totul. Avem dealeri la 14-15 ani.”

Afacerea cu canabis are sediul central în Canada, la Vancouver, și birouri inclusiv în Japonia. În 2019 se lăudau că au 450 de hectare de teren agricol pe care cultivă canabis. 42 de persoane au ajuns în fața ofițerilor antimafia.

 (observatornews.ro/)

Lasă un comentariu