Târgu Mureș: Centrul de Arși va fi finalizat în 2025

Distribuie pe:

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a anunțat, luni, că, în anul 2025, Centrele de arși din Timișoara, Târgu Mureș și “Grigore Alexandrescu” din București vor fi finalizate.

“În sfârșit, am pornit proiectele abandonate din anul 2014. La Timișoara, proiectul este avansat, se construiește, a început construcția și la Spitalul «Grigore Alexandrescu», cel de-al doilea centru de arși, și sperăm ca, până la sfârșitul acestui an, să înceapă efectiv lucrările și la Târgu Mureș. Practic, în acești doi ani de mandat, am repornit proiecte care păreau abandonate și lucrurile se desfășoară în mod evident - cele trei noi centre de arși vor fi gata în anul 2025”, a declarat Rafila, care a participat la un eveniment dedicat luptei împotriva accidentului vascular cerebral găzduit de Universitatea de Medicină și Farmacie ) Carol Davila”.

Întrebat despre numărul de paturi necesar pentru mari arși în România, ministrul Sănătății a indicat că, la finalizarea celor trei proiecte, se va ajunge la 50 - 60 de paturi. “Nu cred că există un standard. Vă spun că mai mărim capacitatea acum să ajungem până la cel puțin 50 - 60 de paturi demaraj la sfârșitul acestor trei proiecte. Există și paturi de nivel intermediar, nu numai paturile pentru mari arși, pentru că pacienții ulterior au nevoie de îngrijiri suplimentare. Cred că nici o țară din lume nu are un număr suficient de mare încât în cazul unei catastrofe, unei tragedii să poate să trateze toți pacienții. Important este însă să putem să gestionăm activitatea curentă, dar trebuie să facem și o educație și o informare a populației încât riscurile apariției unor astfel de accidente să fie cât mai mici. Nu există nicăieri o posibilitate să ai centru de mari arși. Toată lumea speră să aibă un centru cu sute de paturi, în care oamenii de acolo să aștepte să se întâmple ceva. Nu, nu așa funcționează lucrurile. Trebuie să existe și posibilitatea rotirii personalului, adică chirurgii plasticieni să poată să își facă activitatea curentă și, periodic, să asigure și funcționarea acestor centre. Cel puțin modelul pe care eu l-am văzut în Franța și am fost special acolo încât să văd cum se lucrează și mi-a părut bine că erau acolo și colegi de la Spitalul de Urgență Floreasca, care fac training, periodic, în acest centru”, a menționat Rafila.

Potrivit ministrului, cele trei centre se vor realiza “cu adevărat”. “Am găsit proiectele pentru trei centre abandonate și am făcut în așa fel încât, cu sprijinul Guvernului, categoric, această activitate să fie reluată, și nu numai să fie reluată, și centrele să se facă cu adevărat. Știți că, de-a lungul timpului, au existat tot felul de propuneri, inițiative... De exemplu, domnul Eugen Nicolăescu a lansat proiecte pentru opt spitale regionale. Noi construim trei, dar le și facem. Vedeți, asta este diferența între a lansa diverse cifre în spațiul public și de a nu finaliza nimic și cei care lucrează și care fac lucrurile să se întâmple. Mă bucur că proiectele spitalelor regionale avansează și sper ca, până la sfârșitul acestui an, să avem operațional între șantierele pe care se lucrează efectiv cel de la Iași”, a completat Alexandru Rafila. (Agerpres)

Lasă un comentariu