Pe luciul apei

Distribuie pe:

ORIZONTAL: 1) Al doilea cel mai lung fluviu din Europa și fluviul care străbate cele mai multe țări de pe globul terestru - Cel mai lung râu care curge în întregime pe teritoriul României. 2) Primele în Argeș! - Lac glaciar la 2.122 m altitudine în Parcul Național Retezat, numit și Tăul Ghimpele. 3) “Magic Safe Security” (siglă) - Râu afluent al Nistrului, pe care se situează orașul Chișinău, capitala Republicii Moldova (var.) - “Alternate Propulsion Sources” (acronim). 4) Cel mai mare lac glaciar din România, situat la 2.040 m altitudine în Parcul Național Retezat - “Arizona State University Foundation” (siglă). 5) Insulă situată în mijlocul lacului Tașaul din județul Constanța; în limba turcă înseamnă “insulă” - Umed la cap! - Curmătură. 6) Comună în județul Suceava din Bucovina, situată între râurile Moldova și Moldovița, la intrarea în Carpații Orientali - Navă fluvială remorcată, folosită mai ales la transportul pietrei și nisipului. 7) Exclamație de uimire... în Niraj! - Ciolan - “Start” la unguri. 8) Malurile Trotușului! - În Oltina! - Lac glaciar situat la 2.034 m altitudine în Munții Făgăraș, cu acces de pe drumul Transfăgărășan și cu telecabina. 9) Râu afluent al Oltului din județul Covasna - La Cinciș și Ciric! - Afluent al Tisei din Maramureșul Istoric, având pe mal frumoasa Mănăstire Bârsana. 10) Municipiu în județul Cluj, situat pe râul Arieș - Copacul care se oglindește în luciul apei. 11) Râu care izvorește din Munții Gurghiu și străbate stațiunea Sovata și orașele Târnăveni și Blaj (2 cuv.).

VERTICAL: 1) Râul care străbate capitala României, despre care legenda spune că era soția lui Bucur ciobanul și că împreună au pus bazele orașului București. 2) Cel mai mare lac helioterm din lume și unic în Europa, situat în stațiunea Sovata din județul Mureș - Afluent al râului Șișești, care izvorește din Munții Țibleș și are gura de vărsare în Dănești, Maramureș. 3) Plajă pe râul Mureș în apropiere de Arad, locul de desfășurare al unor concursuri de pescuit - Afluent al râului Tisa, care izvorește din Munții Oaș și curge pe o porțiune a frontierei cu Ucraina. 4) Început apos! - Plină de apă - Mătură... în Tarnița! 5) Afluent al râului Someșul Mare din județul Bistrița-Năsăud, al cărui curs superior este denumit și Râul Gușeț - Animale care treceau Dunărea prin vadul de la Giurgeni - Malurile Dunării! 6) Mică insulă grecească - Curs marginal! - Gol la interior. 7) “Australian Electoral Commision” (siglă) - Ude, dar secate! - Cap de biban din Bistreț! 8) Lac natural din județul Ialomița, fost liman fluviatil, cunoscut pentru calitatea nămolului sapropelic - Prime la Amaradia! 9) Curs de apă temporar de dimensiuni mai mici decât ale unui torent - Comuna natală a poetului Nicolae Labiș, situată pe cursul inferior al râului Suha Mare din județul Suceava. 10) Afluent superior al râului Someș, care izvorește din Munții Țibleș și dă numele unei “țări”, vecină cu Țara Maramureșului - Handbalistă croată (Katarina). 11) Singurul lac vulcanic din România, situat în Masivul Ciomatu la 946 m altitudine, în apropierea stațiunii Tușnad; are o puritate a apei apropiată de cea a apei distilate (2 cuv.).

Dicționar: RAJT, AITA, SCAMA, ELIA, JEZIC.

Dezlegarea careului “Poeții noștri”, apărut în 28 octombrie 2023: CARMENSYLVA, ANANIA, ROLL, RTI, BUCUTA, IOVA, MO, RDE, AN, RA, RIE, M, NINI, LUCACI, OU, ONUT, NON, P, BN, C, RUSE, ORA, LARI, BS, LABIS, A, CUC, DEMETRESCU.

GH. HUZA

Lasă un comentariu