Despre noua lege a pensiilor

Distribuie pe:

Noua lege a pensiilor este una sustenabilă și echitabilă, a declarat premierul Marcel Ciolacu, marți seară, după întâlnirea coaliției de guvernare în cadrul căreia ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, a prezentat proiectul noii legi.

“A fost prezentat noul proiect, noua lege a pensiilor, în interiorul coaliției. În primul rând, vreau să o felicit pe doamna ministru, având în vedere perioada scurtă pe care a avut-o de a închide noua lega a pensiilor, și întreaga echipă din minister (...), pentru că au avut, concomitent, atât negocieri cu Banca Mondială, cât și cu Comisia, eu impunând un ritm alert la Legea pensiilor. De fapt, era trecută ca jalon în cererea de plată nr. 4 (din PNRR - n.r.) astfel încât, în luna noiembrie, să pot negocia cu Comisia scoaterea acelui 9,4% din PIB definitiv în România. El este scos, este acceptată scoaterea de către Comisie, dar erau două opțiuni, să venim cu o nouă lege a pensiilor sustenabilă sau să vin cu alți indicatori. Și am evitat ceva subiectiv și am venit cu o nouă lege a pensiilor. Ea cred că este, deja, pusă în transparență la Ministerul Muncii. (...) Vreau să mulțumesc și domnului președinte Nicolae Ciucă, și celorlalți membri ai coaliției. De astăzi cu toții am picat de acord că este o lege a pensiilor foarte bună, sustenabilă și echitabilă”, a declarat Marcel Ciolacu la România TV, citat de Agerpres.

El a precizat că după cele 10 zile de procedură de transparență, proiectul va intra în avizare în Guvern și ulterior va fi transmis Parlamentului.

“Și cred, în procedură de urgență, va trece sper până în data de 20 noiembrie și va fi trimisă la promulgare”, a completat Ciolacu.

Acesta a precizat că, într-o primă fază, de la 1 ianuarie 2024, pensiile ar urma să fie mărite, potrivit actualei legislații, cu indicele inflației, 13,8%.

“De la 1 ianuarie se aplică la toate pensiile din România o mărire de 13,8%, urmând iarăși o mărire în cursul anului 2024, cred că pe data de 1 septembrie, când se termină toată procedura de recalculare a celor 4.765.000 de dosare de pensii”, a explicat Ciolacu.

Întrebat dacă și pensiile speciale vor fi mărite cu 13,8%, el a răspuns că toate pensiile vor beneficia de această creștere.

“Este neconstituțional ca să ai altă abordare. A existat și această propunere în interiorul coaliției de a nu se mări celor care au aceste pensii, dar în momentul acela intrăm într-o zonă de neconstituționalitate și cred că nu ne putem permite. Dar aceste inechități se închid odată cu recalcularea și cu impozitarea. Nu va fi afectată nicio pensie. Au drepturi obținute pe vechile legi. Toată proiecția este pentru viitor. (...)

Premierul Marcel Ciolacu a declarat, marți, că principiul de bază care a fost stabilit în ședința coaliției de guvernare pentru noua lege a pensiilor este “pensii egale, pentru muncă și contribuții egale” și a anunțat că pensiile vor crește de două ori anul viitor.

“Pensiile vor crește de două ori anul viitor! La 1 ianuarie cu 13,8% și la 1 septembrie prin aplicarea noii legi a pensiilor, care va elimina inechitățile. Pensii egale, pentru muncă și contribuții egale. Acesta este principiul de bază pe care l-am stabilit astăzi în coaliție pentru noua lege a pensiilor”, a scris Ciolacu, pe pagina sa oficială de Facebook. (Redacția)

Lasă un comentariu