Asigurarea obligatorie a locuințelor devine…obligatorie!

Distribuie pe:

În Monitorul Oficial, Partea I nr. 403 din 11 mai, a fost publicată Legea nr. 115/2023 pentru modificarea și completarea Legii nr. 260/2008 privind asigurarea obligatorie a locuințelor împotriva cutremurelor, alunecărilor de teren și inundațiilor. Noua lege va intra în vigoare la 11 noiembrie și conține modificări importante în domeniul asigurărilor, aplicându-se atât locuințelor din mediul urban, cât și celor din mediul rural.

* Începând cu data menționată, prețul actual al poliței, de 20 de euro (100 de lei), se majorează la 130 de lei, urmând ca, pe viitor, toate prețurile să fie exprimate doar în lei, nu și în euro. Suma asigurată este de 100.000 de lei.

* Noile prevederi condiționează întocmirea unor acte notariale de dovada existenței contractului de asigurare:

“Pentru înregistrarea sau modificarea înregistrării unei locuințe în cartea funciară, proprietarul acesteia este obligat să prezinte un contract de asigurare obligatorie a locuinței. Înregistrarea sau modificarea înregistrării locuinței în cartea funciară este condiționată de existența unui contract de asigurare obligatorie a locuinței în vigoare la data solicitării”, se arată în lege.

* În situația schimbării proprietarului unei locuințe care este asigurată obligatoriu și pentru care prima de asigurare a fost achitată integral, contractul de asigurare PAD rămâne valabil până la data trecută în contract, beneficiarul asigurării fiind noul proprietar.

* Asigurații care, după data intrării în vigoare a legii, procedează la modificarea locuințelor fără autorizație de construire emisă în condițiile legii sau cu nerespectarea autorizației respective, afectând structura de rezistență a locuințelor și favorizând expunerea la unul dintre riscurile asigurate obligatoriu, nu sunt despăgubiți pentru partea de pagubă care a fost produsă sau favorizată ca urmare a lucrărilor efectuate.

* PAID este îndreptățit să recupereze de la cei vinovați valoarea despăgubirilor achitate pentru acele pagube care au fost favorizate de lucrări de construcție neautorizate sau pentru care nu s-au obținut autorizațiile necesare sau nu s-au respectat normativele în construcții.

* Locuințele din clădirile încadrate în categoria I de risc seismic nu se pot asigura prin polița obligatorie, până la consolidarea lor, însă pot fi asigurate la societăți de asigurare private, diferite de PAID.

* Serviciile de specialitate din cadrul primăriilor transmit, semestrial, începând cu data de 15 ianuarie 2024, scrisori de înștiințare, cu confirmare de primire, către persoanele care nu au încheiat contracte PAD pentru locuințele pe care le dețin în proprietate.

* Statul își rezervă dreptul de a nu acorda despăgubiri proprietarilor de locuințe avariate prin dezastre naturale, atunci când locuințele nu sunt asigurate printr-un contract PAD.

Potrivit datelor statistice, în prezent, la nivel național, sub 20% dintre locuințe sunt asigurate.

(Terminologie: “contract PAD” - contract de asigurare a locuinței împotriva dezastrelor naturale, în temeiul căruia asigurătorul se obligă să plătească asiguratului despăgubirea totală sau parțială, în condițiile și în limitele stabilite de prezenta lege și de normele emise în aplicarea acesteia; “PAID - Pool de Asigurare împotriva Dezastrelor Naturale” - societate de asigurare și/sau de reasigurare, constituită cu scopul de a gestiona asigurarea obligatorie a locuințelor împotriva dezastrelor naturale.) (sursa foto - pixabay.com)

Ileana Sandu

Lasă un comentariu