Alimentația intuitivă - Echilibru între hrană, corp și minte

Distribuie pe:

Pentru a veni în sprijinul milioanelor de oameni care apelează la diete de slăbire drastice și, de multe ori, lipsite de eficiență pe termen lung, nutriționistele americane Evelyn Tribole și Elyse Resch, citate de realitatea.net, au conceput un mod inedit de abordare a relației între alimente, corp și minte, numit alimentație intuitivă, care este la îndemâna fiecăruia dintre noi.

Nu este o dietă

Potrivit celor două experte, hrănirea intuitivă nu este o dietă, ci o abordare pozitivă a alimentelor pentru organism, care permite indiciilor transmise de corp cu privire la foame și sațietate să ne ghideze, arătându-ne când, ce și cât de mult mâncăm. Dacă această abordare ni se pare dificilă, putem apela pentru sprijin și îndrumare la profesioniștii medicali specializați în alimentația intuitivă.

De asemenea, mai multe studii au arătat că hrănirea intuitivă este legată de o perspectivă emoțională pozitivă, de o satisfacție mai mare față de viață, de o mai mare apreciere a corpului, precum și de menținerea greutății. În general, este important să ne amintim că alimentația intuitivă nu este un program de slăbire sau o dietă, ci o modalitate durabilă de a ne hrăni pentru întreaga viață și care duce la o greutate stabilă.

Este un mod de viață care se concentrează pe îngrijirea de sine, pe respectul pentru corp și pe starea de bine, mai degrabă decât pe pierderea în greutate. Totuși, alimentația intuitivă poate necesita timp și practică, dar merită, pentru că ajută oamenii să își transforme întreaga viață și să aibă o apreciere mai mare și mai corectă a corpului lor.

“Proteinele ajută la susținerea creșterii și reparării mușchilor, carbohidrații furnizează energie organismului și creierului, iar grăsimile ajută la absorbția vitaminelor importante. Recomandăm oamenilor să urmărească echilibrul, pentru că acesta va ajuta la furnizarea constantă de energie pe tot parcursul unei zile și chiar pe tot parcursul vieții”, susțin autoarele conceptului de alimentație intuitivă.

Principii

Alimentația intuitivă înseamnă să învățăm cum să avem singuri grijă de noi, pe baza unor principii de bun-simț, simplu de respectat.

Renunță la mentalitatea de dietă - Pentru început, renunță la ideea că există o modalitate “perfectă” de a mânca sau că pierderea în greutate este cheia sănătății și fericirii.

Nu mai număra caloriile - Ascultă-ți corpul și mănâncă numai atunci când îți este foame, în loc să urmezi planuri stricte de masă sau să numeri caloriile.

Fă pace cu mâncarea - Acordă-ți permisiunea de a mânca orice alimente care îți plac, fără vinovăție sau rușine, și nu mai eticheta alimentele ca fiind ori “bune”, ori “rele”.

Fără reguli - Gândește-te la “poliția alimentară” ca la întruchiparea tuturor acelor reguli ale culturii dietei care îți domină sentimentele generate de mâncat. În schimb, pune la îndoială în mod activ mesajele negative pe care le-ai interiorizat în jurul anumitor alimente sau al dimensiunilor corpului tău.

Respectă-ți sațietatea - Fă pauze în timp ce mănânci pentru a intra în acord cu semnalele de sațietate date de corpul tău (adică, dacă ai o dorință redusă de a mânca, nu te gândești la mâncare sau te simți mai plin de energie). Dar amintește-ți că ai voie să mănânci chiar peste punctul de sațietate, dar și atunci când nu îți este foame.

Descoperă factorul de satisfacție - Găsește plăcere și satisfacție în alegerile alimentare. Mâncarea este menită să fie savurată.

Nu asocia sentimentele cu alimentația - Te orientezi mereu către mâncare atunci când ești trist, stresat, furios sau plictisit? Este în regulă să folosești uneori mâncarea ca și mecanism de

adaptare, dar dacă mâncatul este singura ta strategie pentru a face față stresului ar fi util ca, în loc să apelezi la frigider, să găsești alte modalități de a-ți gestiona sentimentele.

Înțelege-ți corpul - Așa cum nu încerci niciodată să îți înghesui piciorul într-un pantof cu două măsuri mai mic, întrucât accepți că mărimea pe care o ai la pantofi ține de genetică și nu te blochezi în situații imposibil de schimbat, același lucru este valabil și în cazul formelor și dimensiunilor unice ale corpului nostru.

Fă diferența între exerciții - Apleacă-ți atenția asupra unor exerciții fizice care îți plac și care te energizează și evită unele rutine neplăcute și epuizante, care îți par o corvoadă.

Bucură-te de propria sănătate - Nu încerca să îți revizuiești dieta peste noapte în numele “sănătății și bunăstării”. Concentrează-te pe mici schimbări care te fac să te simți mai bine și nicidecum mai rău. Încorporează proteinele, carbohidrații și grăsimile în fiecare masă, fără ca acest proces să fie complicat sau consumator de timp. (L.P.) (Sursa foto: pexels.com)

Lucreția Pop

Lasă un comentariu