În județul Mureș sunt doar două Puncte Gastronomice Locale “Floare de Colț”, Ibănești Pădure și Gasthaus Hundorf, Viișoara

Distribuie pe:

În județul Mureș funcționează două Puncte Gastronomice Locale, unul în Ibănești și unul în Viișoara. Cei care doresc să înființeze aceste puncte gastronomice locale trebuie să se constituie într-o formă de organizare juridică de tipul: Asociație Familială, Persoană Fizică Autorizată sau Societate Comercială. Prima condiție, obținerea documentului de înregistrare sanitară veterinară și pentru siguranța alimentelor.

Punctul Gastronomic Local are un meniu zilnic cu o gamă sortimentală restrânsă (cel mult 2 feluri de ciorbe sau supe, 2 feluri principale și eventual 2 feluri de desert), specific zonei în care își desfășoară activitatea. Mâncarea va fi obligatoriu preparată și oferită pentru consum în decursul aceleiași zile, iar metodele de preparare ale meniului vor fi pe cât posibil tradiționale, respectându-se condițiile de igienă.

O altă condiție, pe care trebuie să o îndeplinească un Punct Gastronomic Local, este aceea ca alimentele să fie preparate numai de către proprietar, sau de către membrii familiei acestuia, iar starea de sănătate a acestora trebuie să fie verificată periodic.

Materiile prime din care se prepară alimentele trebuie să provină numai din unități autorizate/înregistrate sanitar-veterinar și pentru siguranța alimentelor, punându-se accentul pe acele produse autohtone, specifice zonei în care punctul gastronomic își desfășoară activitatea.

Floare de Colț” - Ibănești Pădure

Acest Punct Gastronomic Local are avantajul produselor naturale specifice Văii Gurghiului cu ar fi brânzeturile de Ibănești, păstrăvii de la păstrăvăriile Ibănești și Lăpușna sau fructele de pădure culese de pe versanții Munților Gurghiu. Un alt avantaj este faptul că PGL din Ibănești Pădure este situat pe traseul Via Transilvanica, fiind căutat de iubitorii de drumeții care trec prin această zonă. Punctul Gastronomic Local le propune clienților săi mâncăruri cu specific local, din ingrediente locale cum ar fi păstrăvi la grătar, prăjituri cu brânză de vaci de Ibănești și zmeură de la producători locali, plăcinte cu prune, diferite mâncăruri la ceaun. “Pentru cei care se cazează la noi prin Punctul Gastronomic Local gătim la cererea lor”, susțin cei de la “Floare de Colț”

Gasthaus Hundorf” - Viișoara

Un alt Punct Gastronomic Local, autorizat din județul Mureș este cel din comuna Viișoara - Gasthaus Hundorf. Proprietarii acestuia susțin că una din preocupările lor este să folosească cât mai multe ingrediente produse de ei sau de la producătorii locali, din sat. “Îmbrățișând principiile bucătăriei Slow Food, o abordare sustenabilă, locală, a gastronomiei care urmărește să păstreze tradițiile locale, respectând în același timp ecosistemul zonei, este îndreptată atenția pentru pregătirea și servirea preparatelor”, susțin ei. (D.B.)

Dragoș Bardoși

Lasă un comentariu