Front comun, “Declarația de la Bletchley” Inteligența Artificială, cea mai mare amenințare la adresa umanității

Distribuie pe:

China, SUA, UE și alte circa 20 de țări au semnat miercuri în Marea Britanie “declarația de la Bletchley” pentru dezvoltarea inteligenței artificiale (AI) sigure, la primul summit internațional dedicat acestei tehnologii care cunoaște o dezvoltare fulminantă, relatează AFP.

Uniunea Europeană și 20 de țări reunite la întâlnirea de la Bletchley Park, lângă Londra, au căzut de acord asupra “nevoii urgente de a înțelege și gestiona colectiv riscurile potențiale” ale AI, printr-un “nou efort global, menit să garanteze că AI este dezvoltată și desfășurată în mod sigur și responsabil”.

“Această declarație istorică marchează începutul unui nou efort global de consolidare a încrederii publicului în AI, cu obiectivul ca ea să fie sigură”, a declarat premierul britanic Rishi Sunak. În fața potențialului modelelor cele mai avansate, cum ar fi robotul conversațional ChatGPT, declarația de la Bletchley “arată că, pentru prima dată, lumea se reunește pentru a identifica problema și a evidenția oportunitățile sale”, a subliniat ministrul britanic al tehnologiei, Michelle Donelan.

Această reuniune “nu are ca obiectiv să pună bazele unei legislații mondiale, ea trebuie să contribuie la trasarea căii de urmat”, a precizat ea, adăugând că vor urma și alte summituri internaționale pe tema AI, în Coreea de Sud și în Franța.

Timp de două zile, lideri politici, experți în AI și reprezentanți ai companiilor din sectorul înaltelor tehnologii dezbat problematica AI în acel loc emblematic de lângă Londra, întrucât acolo a funcționat în al Doilea Război Mondial centrul de decriptare al armatei britanice, unde a fost descifrat codul Enigma folosit de naziști.

Miliardarul american Elon Musk, cofondator în 2015 al companiei cu rol de pionierat în acest domeniu, societatea OpenAI, a cerut ca un “arbitru independent” să poată “declanșa alarma” atunci când apar îngrijorări asupra evoluției AI, pe care a descris-o drept una dintre “cele mai mari amenințări” asupra umanității.

Vicepreședinta SUA, Kamala Harris, a avertizat la rândul ei asupra “amenințărilor existențiale” pe care le implică AI, ce ar putea “să pună în pericol însăși existența umanității”, iar pe termen mai scurt a democrațiilor.

(Agerpres)

Lasă un comentariu