Zi de sărbătoare pentru credincioșii din Tonciu

Distribuie pe:

Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, a fost prezent, zilele trecute, în localitatea Tonciu, protopopiatul Reghin. Întâistătătorul Eparhiei noastre, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, a săvârșit slujba de târnosire a bisericii cu hramul “Sfântul Ierarh Nicolae”. În continuare, Ierarhul nostru a celebrat Dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Ioan Gură de Aur și a rostit cuvântul de învățătură, în prezența credincioșilor. Apoi, în biserica parohială, Părintele Arhiepiscop Irineu a oficiat Sfânta Taină a Botezului pentru 60 de persoane de etnie rromă, în special copii și tineri.

În cuvântul rostit cu prilejul slujirii în localitatea Tonciu, Chiriarhul nostru a spus: “Mare este această zi de toamnă, când 60 de persoane din satul acesta au primit Botezul creștin și pecetea darului Sfântului Duh. Astfel, toți aceștia au devenit copiii adoptivi ai Tatălui ceresc și membri ai familiei Sale. Totodată, ei au devenit extensiuni ale lui Hristos în lumea răscumpărată și mădulare ale Trupului Său tainic, ale Bisericii. Noblețea baptismală te obligă! Deci, acești noi creștini au responsabilitatea de a-L reflecta pe Hristos în viața cotidiană printr-o frumoasă conduită morală. Ei vor reuși, dacă frecventează noul locaș bisericesc, sfințit astăzi. În acest spațiu liturgic, li se oferă harul divin, adevărul evanghelic și Sfânta Euharistie, care îi fortifică, ajutându-i să-și onoreze numele de creștin”.

În satul Tonciu (comuna Fărăgău), județul Mureș, locuiesc aproximativ o mie de persoane de etnie rromă. Aici, nu a existat vreodată un locaș de închinare, credincioșii nefiind arondați în prezent vreunei comunități parohiale. De-a lungul timpului au existat intenții de a ridica un locaș de cult pentru credincioșii de aici, însă din diferite motive, acest lucru nu a putut fi realizat. Astfel, la inițiativa Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Irineu, în anul 2022, au fost demarate lucrările de construire a unei noi biserici. O deosebită implicare în realizarea acestui edificiu au avut părintele Valentin Vârva, protopop al protoieriei Reghin, și preoții Marius Boar, preot al parohiei Poarta, Cristian Moldovan, păstor al credincioșilor parohiei Ercea, și Nicolae Gînța, paroh al comunității parohiei Târgu-Mureș XVI. Fondurile necesare construirii bisericii au fost asigurate de către Protopopiatul Ortodox Reghin și de către Primăria Comunei Fărăgău.

La finalul Sfintei Liturghii, în semn de aleasă apreciere și considerație pentru truda deosebită depusă în vederea edificării și înfrumusețării noului locaș de închinare, părintele Marius Boar, preot al parohiei Poarta, a fost hirotesit întru iconom, iar părintele Cristian Moldovan a fost hirotesit întru sachelar. Totodată, Înaltpreasfințitul Părinte Irineu le-a oferit Diplome de aleasă cinstire binefăcătorilor și tuturor celor care au trudit la ridicarea și împodobirea noii biserici.

Evenimentul din această zi a fost unul deosebit de important pentru credincioșii dreptslăvitori din localitatea mureșeană Tonciu. Având un locaș de închinare propriu, care a primit pecetea sfințeniei odată cu oficierea slujbei de târnosire, credincioșii de aici nu vor mai fi nevoiți să participe în parohiile învecinate la sfintele slujbe. Membrii comunității ortodoxe din Tonciu vor avea prilejul binecuvântat de a participa la programul liturgic care va fi oficiat cu regularitate de către un preot slujitor, la Altarul bi-sericii cu hramul “Sfântul Ierarh Nicolae”, precizează Arhiepiscopia Ortodoxă Română a Alba-Iuliei.

Lasă un comentariu