Kelemen Hunor (UDMR) către romi: “Vreau să vă mulțumesc pentru solidaritate, în 1990 la Târgu Mureș. Nu vom uita niciodată”

Distribuie pe:

Președintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat, duminică la Congresul Reprezentanților Comunităților de Romi din România, care a avut loc la Sala Palatului din București și a reunit peste 4.000 de delegați din 400 de comunități rome din țară, că dacă maghiarii și romii nu ar fi fost răbdători în România, poate că lucrurile ar fi stat cu totul diferit și i-a îndemnat pe romi să își asume identitatea, limba, etnia, cultura și atunci nimeni nu o să îi ocolească.

“Dacă maghiarii și romii nu ar fi fost răbdători în România, poate că lucrurile ar fi stat cu totul și cu totul diferit. (...) Noi am fost solidari împreună în toate timpurile - dacă era vorba de comunism, dacă era vorba despre ultimii 33 de ani. Vreau să vă mulțumesc pentru solidaritatea în anul 1990 la Târgu Mureș. Nu vom uita niciodată. (...) Ați demonstrat și demonstrați de fiecare dată cât de puternici sunteți, cât de implicați sunteți. Sunteți o forță adevărată fiindcă vă implicați în viața socială, în viața economică, în viața culturală și în viața politică din România. Nu vom polemiza pe cifre. Eu cred că sunteți mult peste numărul maghiarilor din România, sunteți pe primul loc, dar trebuie să vreți voi și trebuie să arătați voi că sunteți o forță puternică. Trebuie să vă organizați și dacă vă veți organiza comunitățile voastre, Partida Romilor, veți fi mai eficienți. Sunteți extrem de pragmatici, dar veți avea și rezultate. Vă dați seama - 10% Partida Romilor în Parlamentul României, 7% noi, cu redistribuire, bineînțeles. Asta înseamnă 17%. Grupul minorităților încă vreo 6%. Hai să vă văd, PSD și PNL! Cum veți guverna, cu cine veți guverna?!”, a spus Kelemen Hunor la Congresul Reprezentanților Comunităților de Romi din România.

El a adăugat că UDMR a stat la putere vreo 15 ani “cu chiu, cu vai”, dar dacă ar fi stat 33 de ani, “România ar fi arătat altfel”.

“Astăzi nu am discutat de cash, este o măsură necesară, dar de fiecare dată depinde cum iei acea măsură. Domnule prim-ministru, nu aș fi vrut să vorbesc despre cash, aș fi vrut să spun în privat. Am un prieten foarte bun din Mureș, din comunitatea romilor, am fost colegi de școală, și mi-a zis să vă spun dacă vă văd că sunt două chestiuni care rămân la modă - geaca de piele și cash-ul”, a mai spus președintele UDMR.

Kelemen Hunor i-a îndemnat pe romi să își asume identitatea.

“Trebuie să vă asumați identitatea, limba, etnia, cultura și atunci într-adevăr veți fi o forță extrem de puternică. Nimeni nu o să vă ocolească. Dacă eu nu aș trăi în România, nu aș fi cetățean român, aș lua doar sondajele de opinie și cercetările sociologice și aș vedea că sunt două comunități discriminate permanent în România - comunitatea voastră și comunitatea mea. Ăsta e adevărul. Motivele sunt diferite, dar efectul, rezultatele discriminării sunt cam aceleași. Un om sau o comunitate stigmatizată înseamnă că este discriminată, înseamnă că nemulțumirea majorității, de foarte multe ori, se întoarce împotriva acestor comunități. Noi nu putem accepta așa ceva, nu se poate accepta așa ceva. Neîncrederea din partea majorității nu trebuie să se îndrepte către romi, către maghiari. Suntem cetățeni loiali, plătim taxele, muncim și am contribuit la dezvoltarea României”, a afirmat acesta.

La evenimentul organizat duminică la Sala Palatului din București au mai participat președintele PSD, premierul Marcel Ciolacu, liderul PNL, Nicolae Ciucă, președintele interimar al Camerei Deputaților, Alfred Simonis, și alți politicieni. (Agerpres)

Lasă un comentariu