Lege promulgată: Împrumuturi fără dobândă pentru proiectele cu finanțare nerambursabilă

Distribuie pe:

Președintele Klaus Iohannis a promulgat, luni, actul normativ pentru modificarea și completarea art.72 din Legea nr. 273/2006 privind finanțele publice locale care prevede că pentru proiectele cu finanțare nerambursabilă pot fi acordate împrumuturi fără dobândă de către autoritățile deliberative.

Actul normativ introduce posibilitatea ca împrumuturile fără dobândă din bugetul local să poată fi acordate de către autoritățile deliberative și în cazul implementării unor proiecte cu finanțare nerambursabilă de către instituțiile subordonate.

“Autoritățile deliberative pot aproba împrumuturi fără dobândă din bugetul local, pe bază de convenție și pentru asigurarea implementării proiectelor cu finanțare din fonduri externe nerambursabile”, prevede legea.

Actul normativ mai stipulează că împrumuturile se rambursează integral în termen de un an de la data acordării, cu excepția celor pentru care termenul de rambursare este data restituiții tranșei finale din partea finanțatorului, caz în care termenul de rambursare este de 5 zile lucrătoare de la primirea tranșei finale.

Potrivit inițiatorilor, cadrul legislativ actual nu permite ordonatorilor principali de credite acordarea de împrumuturi către instituțiile subordonate, cu excepția momentului înființării acestora. “Completarea art. 72 din Legea 273/2006 se impune pentru a asigura nevoia de disponibil a instituțiilor subordonate ordonatorilor principali de credite în cazul obținerii de către acestea a unor finanțări nerambursabile de la bugetul de stat sau în urma depunerii de proiecte cu finanțare europeană”, se arată în expunerea de motive.

Inițiatorii - 50 de parlamentarii PSD, PNL și UDMR - amintesc că, în prezent, la nivelul unităților administrativ teritoriale locale, instituțiile subordonate ordonatorului de credite principal pot beneficia direct de contracte de finanțare europeană nerambursabilă sau de la bugetul de stat.

“În implementarea proiectelor de investiții, instituțiile trebuie să asigure din veniturile proprii disponibilitățile financiare de la data plății lucrărilor executate, serviciilor prestate, bunurilor livrate până la rambursarea din partea finanțatorului. Instituțiile beneficiare nu pot asigura întotdeauna disponibilitățile financiare pentru a acoperi costuri care se recuperează ulterior”, au explicat ei. (Agerpres)

Lasă un comentariu