Până aici democrație, de aici USR!

Distribuie pe:

Execuție sumară a unui lider politic pentru că a votat DA” pentru familia tradițională

Pentru că a declarat public, într-un interviu, că a votat “DA” la Referendumul pentru familia tradițională, un lider USR, aflat în capul listei de candidați la alegerile europarlamentare de anul viitor a fost executat sumar de conducerea partidului care s-a întrunit, de urgență, chiar în zilele libere de la sfârșitul săptămânii trecute. Este vorba despre Elena Lasconi, primar al municipiului Câmpulung Muscel. Ea a anunțat însă imediat, pe pagina sa de Facebook, că renunță la candidatura sa la europarlamentare și că va continua ca primar. A apărut și o declarație a fiicei Elenei Lasconi, care trăiește în Paris, o declarație excesiv de dură la adresa mamei ei. Ea spune că este dezgustată că mama ei a votat “DA” la acel referendum și a spus că nu își va mai susține părintele. Trebuie menționat faptul că fiica Oanei Lasconi este membru al comunității LGBT. Opinia publică, pe bună dreptate, a început să comenteze, mai ales pe rețelele sociale, acest incident și să își pună o întrebări: “În democrație nu sunt acceptate toate opiniile? Doar opiniile minoritarilor sunt cele corecte, acceptate? Noi ceilalți ne-am pierdut dreptul la opinie și să ne așteptăm la consecințe dacă totuși vom îndrăzni să ni le exprimăm în continuare?”. Desigur că este dreptul USR, la fel ca a oricărui partid politic, să-și stabilească anumite criterii de eligibilitate pentru candidații săi în alegerile electorale.

Mai jos redăm declarațiile principalilor actori implicați în acest scandal.

USR, execuție sumară a unui lider din partid pentru că a votat DA” la referendumul pentru familia tradițională

Președintele USR, Cătălin Drulă, i-a cerut Elenei Lasconi, primarul municipiului Câmpulung, să se retragă din campania pentru alegerile europarlamentare. După ce aceasta a declarat într-un interviu că a votat “Da” la referendumul pentru familia tradițională de acum câțiva ani iar ulterior, în spațiul public, au apărut mai multe controverse legate de afirmațiile făcute, inclusiv din partea fiicei sale.

“Am avut o discuție cu Elena Lasconi și i-am cerut retragerea din campania pentru europarlamentare. Am decis convocarea Biroului Național al USR în această seară pentru formularea acestei decizii. Am certitudinea că Elena a înțeles că întreaga discuție publică din ultimele 24 de ore, împreună cu situația personală devenită publică, afectează campania și concentrarea USR pe lupta cu monstrul PSD-PNL. Elena va continua să muncească pentru câmpulungeni și va avea sprijin pentru a face performanță în administrație”, a scris Drulă, duminică, pe Facebook.

Între timp, duminică, Lasconi a anunțat că s-a retras de pe lista candidaților USR pentru alegerile europarlamentare din 2024, listă pe care ocupă locul unu.

Oana Lasconi: Sunt șocată să aud că a votat «DA» pentru modificarea Constituției într-un mod jegos și discriminatoriu”

Fiica Elenei Lasconi, Oana, a postat, sâmbătă, un mesaj video prin care o atacă dur pe mama sa și declară publică că nu o mai sprijină. “Sunt aici să vorbesc despre mama mea, Elena Lasconi, candidat USR la europarlamentare. Am citit știrile de astăzi (sâmbătă - n.red.), însă sunt în continuare în șoc și absolut dezgustată să aflu că mama mea a votat «DA» la referendumului Coaliției pentru Familie pentru a susține așa-zisa familie tradițională între un bărbat și o femeie. Nu pot să descriu durerea pe care o simt nu numai ca fiica ei, însă și ca un membru al acelei comunități (LGBT - n.r.). Sunt absolut dezgustată, dezamăgită și șocată. Nu-mi vine să cred că persoana pe care am susținut-o în cariera ei politică s-a dovedit a fi o homofobă. Nu am cuvinte. Nu m-aș fi așteptat la așa ceva niciodată. Nu a părut vreodată pasionată de acest subiect, însă sunt șocată să aud că a votat «DA» pentru modificarea Constituției într-un mod jegos și discriminatoriu. Mă doare sufletul, inima și am palpitații de câteva ore. Nu susțin un astfel de om pentru alegerile europarlamentare sau prezidențiale, deși știu că este favorita multora pentru acel rol. Sufăr foarte mult și nu-mi vine să cred. Consider că dacă ești creștin și crezi în legea iubirii ar trebui să lupți pentru drepturi egale, pentru ca fiecare om să poată să-și aleagă calea și să-și poată forma o viață fericită și liniștită”.

Elena Lasconi: De 51 de ani trăiesc într-o societate în care căsătoria este între o femeie și un bărbat”

Elena Lasconi a anunțat că se retrage din alegerile europarlamentare și că va continua ca primar, duminică, după ce scandalul a inflamat opinia publică. Ea a adus și o serie de precizări cu privire la declarațiile ei, printr-o postare pe pagina sa oficială de Facebook, pe care o redăm, integral, în rândurile de mai jos:

“După declarația mea de ieri în care am fost sinceră și am spus că din punctul meu de vedere căsătoria este între un bărbat și o femeie, s-au inflamat toate rețelele sociale. Îmi pare rău. Niciodată nu am avut nimic împotriva relațiilor dintre persoanele de același sex. Nu am nimic împotriva unui parteneriat făcut legal pentru a avea aceleași drepturi. Singura sensibilitate pentru mine ca persoană este asta: cuvântul căsătorie.

De 51 de ani trăiesc într-o societate în care căsătoria este între o femeie și un bărbat. Educația și formarea pe care le-am primit m-au adus în punctul acesta pentru că iubesc oamenii și lupt pentru drepturile lor. Am prieteni gay pe care îi respect, îi admir și îi susțin. Ei știu asta.

Lecția pe care trebuie să o învățăm în viața asta este iubirea. Mi se pare dureros să știi și să simți cu toată ființa ta că iubești oamenii și să constați că primești înapoi ură. Și pentru ce? Sunt pentru căsătoria dintre o femeie și un bărbat și pentru un parteneriat legal între persoane de același sex.

Cred în drepturile omului și în valorile europene la fel ca echipa din care fac parte. Ne diferențiază însă nuanțele.

Acestea fiind zise, eu nu mă agăț de funcții și liste. Pur și simplu muncesc cu drag pentru țara pe care o iubesc, pentru câmpulungeni, pentru România pe care ne-o dorim cu toții. Dacă munca și crezul meu nu sunt suficiente, dacă sinceritatea, toleranța și iubirea nu sunt suficiente și dacă doare atât de mult un cuvânt, prin votul colegilor mei din Biroul Național USR se decide retragerea mea de pe lista candidaților la europarlamentare. Atât. Eu îmi continui treaba de primar. Am intrat în politică pentru a construi. Străzi, școli, spitale, comunități, dar mai ales punți către oameni. Voi continua să fac asta la Câmpulung și în orice moment al vieții mele publice și private. Voi continua să fiu sinceră, asumată și autentică.”

Reacția reprezentantului Bisericii Ortodoxe Române: Prigonirea firescului, ștergerea programatică a urmelor trecutului,... sunt semne virulente ale existenței... noilor barbari”

Tot duminică, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu a publicat un text ca reacție la scandalul iscat de declarația primarului din Câmpulung Muscel. Redăm, în cele ce urmează textul reprezentantului Patriarhiei Române: “O mostră de invincibilă ignoranță și de ermetic analfabetism cultural cu inevitabile consecințe pentru societate. Consecințe desigur niciodată evaluate de cei ce pot vedea în familie «orice vor oamenii să vadă», adică să proiecteze cu mintea lor ieșită din minți dincolo de semnificativă realitate.

E-urile ideologice ingurgitate în doze aproape letale fac ravagii în metabolismul cultural și moral al celor care nu au avut acces la hrana și aerul curate ale celei mai înalte culturi a lumii, cea europeană, rodită de codul moral iudeo-creștin. Cel care a germinat, rodit și hrănit inclusiv Modernitatea, din care ideologii de rit progresist, trăitori bezmetici în evul obscur al relativismului și post-adevărului nu mai înțeleg nimic. Întrucât, nemaiavând acces la cheia ei culturală, aceasta le rămâne, desigur, impenetrabilă.

Lichidarea lumii «vechi», contestarea autorității formatoare a familiei edificate pe căsătoria dintre un bărbat și o femeie sau dintre o femeie și un bărbat, multimilenară instituție (nu «contract») în care aproape toți ne-am născut și singura care poate duce omenirea mai departe, prigonirea firescului, ștergerea programatică a urmelor trecutului, căruia toți îi datorăm prezentul și în cea mai mare măsură viitorul, acestea sunt semne virulente ale existenței în chiar mijlocul lumii civilizate de Decalog și Evanghelie a noilor barbari: ideologii salvaționiști care vorbesc inept, deci nedrept despre trecut și perorează identic despre un viitor pe care, opunându-l isteric creștinismului și instituțiilor consacrate, îl cred cu necesitate mai bun. «Mai binele» sprijinit pe nimic fiind marota, devenită deja bătrâna cocotă, a tuturor ideologiilor.

Nu este deloc sigur că statul, învățământul sau politicienii de pretutindeni au dreptul moral să se folosească de sloganuri și constructe ideologice precum «căsătoria pentru toți» (detestată până relativ recent de homosexuali) sau de concepte precum «genul» și «diversitatea» pentru a le instituționaliza în vederea schimbării dramatice a relațiilor sociale.

Cine dintre oamenii cu adevărat lucizi și responsabili și-ar putea asuma responsabilitatea pentru o asemenea non-necesară, deci nefirească și bulversantă schimbare?

Deconstrucția realității și a naturalului (care constituie un dat) nu ajută pe nimeni. Nici chiar pe cei ce se simt aparent avantajați de ea”. (D.B.)

Dragoș Bardoși

(surse foto: Elena Lasconi/Facebook, Oana Lasconi/Instagram, Vasile Bănescu/Facebook)

Lasă un comentariu