Temerile privind recesiunea în zona euro se extind

Distribuie pe:

Scăderea activității economice în zona euro a accelerat luna trecută, pe fondul înrăutățirii cererii în sectorul serviciilor, arată rezultatele unui sondaj publicat luni.

Indicatorul Composite Purchasing Managers (PMI) în zona euro, calculat de S&P Global, și considerat un bun indicator al stării de sănătate a economiei, a scăzut în octombrie la 46,5 puncte, de la o valoare de 47,2 puncte luna precedentă.

Este cel mai redus nivel din noiembrie 2020, când restricțiile impuse în urma pandemiei afectau continentul.

“Datele PMI confirmă estimările preliminare și sunt în linie cu prognozele noastre privind un nou declin al zonei euro în trimestrul patru din 2023. Perspectivele sunt sumbre, noile comenzi înregistrând cel mai sever recul din septembrie 2012, excluzând pandemia, iar exporturile afectează evoluția economiei”, a apreciat Adrian Prettejohn de la Capital Economics.

În Germania, cea mai mare economie din Europa, activitatea în sectorul serviciilor s-a contractat în octombrie, pe fondul reducerii semnificative a cererii. În Franța, scăderea activității economice a continuat luna trecută. În schimb, în Spania activitatea în sectorul serviciilor a crescut în octombrie.

Lasă un comentariu