Cocorii nu mai vor să plece din Ungaria

Distribuie pe:

Vremea caldă din această toamnă în Ungaria a amânat migrația cocorilor, care au invadat în număr record câmpiile din est; peste 194.000 de exemplare sunt în continuare cuibărite în mlaștini puțin adânci, fără a-și manifesta intenția de a pleca spre Africa.

Parcul Național Hortobagy din Ungaria este unul dintre cele mai mari areale la nivel global pentru cocorul comun, specie care face aici un popas pe drumul dinspre nordul Europei spre Africa, pentru a se hrăni și a prinde puteri înaintea acestei lungi călătorii.

În toamna aceasta, popasul nu pare să se încheie prea curând, circa 163.000 de cocori aflându-se în parcul național în weekendul trecut.

Attila Szilagyi, un gardian de mediu din parc, a declarat că fenomenul este provocat de temperaturile de peste 20 de grade Celsius în luna octombrie, dar și de existența unei cantități suficiente de hrană în lanurile de porumb din apropiere, spre deosebire de anul 2022, când regiunea a fost afectată de secetă: “Și a mai existat un fenomen natural pozitiv, vânturile au suflat dinspre sud astfel încât cocorii nu au dorit să pornească într-o călătorie spre sud întrucât aici beneficiază de o zonă propice pentru cuibărit, găsesc hrană și vreme favorabilă”', a explicat Szilagyi, care observă cu ajutorul unui binoclu aceste păsări de talie mare, a căror anvergură a aripilor poate ajunge până la doi metri.

Potrivit lui Szilagyi, pe măsură ce iernile devin mai blânde, stoluri de cocori folosesc regiunile din sudul Ungariei, în apropiere de granița cu Serbia, pe post de loc pentru iernat. (sursa și foto - agerpres.ro)

Lasă un comentariu