Protestul de la CAS Mureș: “Apogeul va fi săptămâna viitoare, când nu se vor face decontările”

Distribuie pe:

Alina Simionescu, președintele Sindicatului Solidaritatea din cadrul Casei de Asigurări de Sănătate Mureș, a declarat, în cadrul unei emisiuni găzduite ieri, de televiziunea locală “City TV”, faptul că apogeul protestului salariaților Casei va fi atins săptămâna viitoare, când nu se vor plăti sumele care trebuie decontate furnizorilor de servicii medicale, medicamente și dispozitive medicale sau pentru plata indemnizațiilor de concedii medicale. Acest lucru va putea declanșa blocaje în lanț în sistemul medical sau în cel al medicamentelor compensate, de exemplu. Liderul de sindicat spune că angajații regretă profund neplăcerile create, dar este ultima soluție care le-a mai rămas.

Salariații Caselor de asigurări de sănătate din țară se află în a doua săptămână de proteste. Ei cer să le fie mărite salariile și să fie făcute angajări. Salariile funcționarilor de aici sunt printre cele mai mici din sistemul public, iar volumul de muncă este unul foarte ridicat, atât datorită faptului că au primit noi și noi atribuții, dar și pentru că mulți colegi au plecat din sistem, iar munca a fost distribuită celor rămași.

În cadrul CAS Mureș își desfășoară activitatea 62 de salariați, deși un minim necesar ar fi de 82. Volumul mare de muncă a dus la acumularea de ore suplimentare necompensate, 1.169 de zile de concediu de odihnă neefectuate și zile de concediu medical 1.067, în primele 9 luni ale anului 2023.

Nemulțumirile angajaților au început încă din 2018, când salariile personalului din Casele de Sănătate au fost diminuate cu aproximativ 10%.

La nivelul CAS Mureș sunt încheiate un număr de 1.085 contracte, cu un număr de 1.012 de furnizori de servicii medicale/medicamente și dispozitive Un număr de cca. 460 de contracte pentru persoane fizice și persoane fizice asigurate, pentru indemnizații de concedii medicale în care CAS Mureș are calitatea de angajator.

Angajații CAS Mureș servesc persoanele fizice, zilnic între 08.00 și 09.00, iar în restul orelor de program se află în instituție, muncind pentru a soluționa problemele stringente, dar și cele nerezolvate, din urmă. Asociația Medicilor de Familie Mureș s-a solidarizat cu angajații CAS Mureș, susținându-le cauza. (D.B.)

Dragoș Bardoși

Lasă un comentariu