Directorul General al Azomureș: Ar trebui să ne preocupe oprirea dezindustrializării

Distribuie pe:

Josh Zacharias a explicat că ajutorul primit de Azomureș de la statul român este ca un plasture atunci când îți pierzi brațul. Problema României, în viziunea sa, este că nu știe ce să facă cu resursele: exportăm gaz și importăm, din acele țări, produse făcute din gazul nostru.

Josh Zacharias, directorul general al Azomureș, a avut o abordare clară și tranșantă referitoare la situația industriei din România, în cadrul dezbaterii “Marea Industrie, contributor important la PIB-ul României”, organizată, recent, de Financial Intelligence, în parteneriat cu Asociația Marilor Consumatori Industriali de Energie din România. El declarat că este bine că se vorbește despre reindustrializare, dar este de părere că până atunci ar trebui să ne preocupe oprirea dezindustrializării. “E frumos să visăm să reconstruim fabricile care nu mai sunt. Trebuie, însă, să ne dăm seama cum putem salva și cum putem moderniza, fabricile pe care le avem”, a spus Josh Zacharias care a dat exemplul Azomureș, care a investit, din banii săi, 250 de milioane de euro pentru modernizare și retehnologizare. “Ajutorul (primit de la statul român n.r.) este disproporționat. Am primit un ajutor de stat foarte mic de la Ministerul Energiei, despre care se vorbește tot timpul în știri. Este pentru electricitate, iar noi suntem un consumator masiv de gaze. Nu putem compara mere cu pere. Adevărul este că ni se oferă un plasture, când noi am pierdut un braț”, a spus, în cadrul dezbaterii, directorul general al Azomureș.

El a criticat felul în care România înțelege să-și sprijine propria economie și s-a referit, franc, la faptul că nu știm să ne exploatăm oportunitățile pe care le avem și anume marele atuu al resurselor energetice. “Nu trebuie să ne comparăm cu Germania, pentru că Germania nu are gaz deloc. Aceasta este o diferență fundamentală, pe care România trebuie să o înțeleagă. Nu trebuie să se uite la fonduri (capital - n.r.), ci trebuie să se uite la politica sa energetică, deoarece modul în care distribuie și gestionează gazul afectează fundamental economia, la rezervele de gaz”, a spus Zacharias.

El a dat exemplul țărilor din jurul nostru: “când ne uităm la țările din apropierea noastră, Bulgaria, Ungaria sunt țări care practic au nevoie să creeze ceva din nimic, nu au gaz, dar, totuși, reușesc să își mențină sau chiar să își îmbunătățească producția industrială. România, în schimb, creează nimic din ceva”.

El a arătat cât de greșit acționăm la nivel macro prin faptul că exportăm gaz în diferite țări și importăm bunuri care sunt fabricate în acele țări din gazul nostru. “În cazul îngrășămintelor, cazul nostru, unde am închis în ultimii doi ani, România a devenit practic importator de îngrășăminte și prețurile au fost mai mari decât oricând. Între timp, România a devenit exportator de gaze, în ultimii doi ani. Politicienii vorbesc despre deficit, despre impozite de 1% pe venituri, dar marjele create în România au fost exportate”, este de părere directorul general al Azomureș.

Potrivit lui Zacharias, companiile industriale sunt cei mai importanți conectori din economie și a arătat cum Azomureș conectează energia cu agricultura, transformând gazul în îngrășăminte, iar apoi acestea se transformă în hrană, atât pentru români, dar nu numai, țara noastră fiind un mare exportator de cereale.

El a spus că, deși se află de 30 de ani în România și nu vrea să comenteze istoria industriei din țara noastră, nu poate să nu observe însă că, în ultimii 10 ani, industria este exclusă din orice politică publică.

În urma dezbaterii, (care poate și merită să fie urmărită integral pe internet căutând “Dezbaterea MAREA INDUSTRIE: Contributor Important la PIB-ul Romaniei” pe Youtube) s-a desprins concluzia că România are un risc crescut de dezindustrializare, ponderea industriei în PIB având scăderi accentuate în ultimii 10 ani. De asemenea, s-a menționat, în repetate rânduri, că politicile publice nu iau în considerare industria și că este profund greșit cum știm, sau mai bine zis cum nu știm, să ne gestionăm resursele de energie. (D.B.)

Dragoș Bardoși

(sursa financialintelligence.ro)

Lasă un comentariu