Clarificări privind impactul bugetar al Legii pensiilor

Distribuie pe:

Președintele PNL, Nicolae Ciucă, a informat că a cerut o clarificare în privința impactului bugetar al proiectului legii pensiilor, care urmează să fie analizat în ședința de Guvern pe joi, în condițiile în care cifra avansată de ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, de 55,6 miliarde lei este diferită de cea de la Ministerul Finanțelor.

,,Vrem să clarificăm, dacă a înțeles toată lumea că vorbim de cifre diferite și dacă într-adevăr în baza de fundamentare a legii la nivelul Ministerului Muncii este cuprinsă această realitate a cifrelor”, a precizat Ciucă, întrebat în legătură cu faptul că suma calculată de Banca Mondială arată că cifra de 55,6 miliarde de lei este impactul după recalcularea pensiilor, însă impactul pentru 2023 este de 30 miliarde de lei.

Potrivit liderului PNL, Ministerul Finanțelor va da un aviz pe proiect după ce va fi clarificată această situație. ,,Categoric că vom da un aviz, cu toții dorim ca, așa cum ne-am asumat, prin această lege să eliminăm disparitățile inechitățile și în felul acesta să echilibrăm sistemul de pensii din țara noastră. Sunt foarte mulți pensionari care așteaptă de foarte mulți ani această decizie, ca atare vom clarifica și legea va fi adoptată la nivelul Guvernului”, a transmis Ciucă.

Întrebat dacă legea pensiilor nu va primi aviz din partea Ministerului Finanțelor până în momentul în care nu va exista o clarificare în privința finanțării, Nicolae Ciucă a răspuns: ,,Absolut”.

Legat de faptul că ministrul Muncii a promis o majorare totală a pensiilor de 40%, după recalculare și indexare, liderul liberalilor a menționat că nu dorește să vină în fața electoratului cu promisiuni nesusținute financiar.

,,Dorim ca în fața electoratului să nu avem promisiuni nesusținute financiar și oamenii într-adevăr să poată să resimtă această decizie într-un buget care să aibă colectarea necesară pentru a putea să finanțeze anvelopa de la Ministerul Muncii”, a explicat Ciucă.

Întrebat dacă acum nu există bani pentru a putea garanta o majorare totală a pensiilor de 40%, Ciucă a răspuns: ,,Pe suma de 55,6 miliarde este imposibil”. (Agerpres)

Lasă un comentariu