Camera Deputaților: Schemă de ajutor pentru industria de fabricare a produselor de morărit, a uleiurilor și grăsimilor, lactatelor

Distribuie pe:

Camera Deputaților a adoptat, recent, proiectul de aprobare a Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 154/2022 referitoare la instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru sprijinirea operatorilor din industria de fabricare a produselor de morărit în vederea obținerii făinii de grâu, a uleiurilor și grăsimilor, a produselor lactate și a preparatelor pentru hrana animalelor de fermă, introducând între beneficiari și pe cei care se ocupă cu obținerea făinii de secară.

S-au înregistrat 260 de voturi “pentru” și unul “împotrivă”.

Proiectul are ca obiect de reglementare instituirea unei scheme având ca obiectiv acordarea unui grant financiar operatorilor din industria de fabricare a produselor de morărit, a uleiurilor și grăsimilor, a produselor lactate, a preparatelor pentru hrana animalelor de fermă prin compensarea parțială a creșterii costurilor suportate legate de constituirea stocurilor de materie primă și a costurilor legate de transport, depozitare și procesare, ca urmare a agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei.

“Prezenta ordonanță de urgență instituie o schemă de ajutor de stat sub formă de grant acordat operatorilor din industria de procesare a cerealelor și de fabricare a uleiurilor pentru obținerea de făină de grâu, secară, mălai și ulei de floarea soarelui, operatorilor din industria de fabricare a produselor lactate în scopul prelucrării și procesării laptelui crud materie primă și operatorilor din industria fabricării preparatelor pentru hrana animalelor de fermă în scopul obținerii de furaje combinate”, prevede actul normativ.

De asemenea, schema de ajutor de stat sub formă de grant va fi acordată în vederea compensării parțiale a creșterii costurilor de transport, depozitare și procesare suportate de operatorii economici din industriile de procesare a cerealelor și de fabricare a uleiurilor, de fabricare a produselor lactate, de fabricare a preparatelor pentru hrana animalelor de fermă, precum și în vederea compensării parțiale a creșterii costurilor suportate de aceștia cu privire la constituirea stocurilor de materie primă de grâu, secară, porumb, orz, floarea soarelui, șrot de floarea soarelui, soia, șrot de soia și rapiță, lapte crud materie primă.

Potrivit unui amendament introdus de deputați, materiile prime utilizate de către operatorii economici, beneficiari ai prezentei scheme, trebuie să fie produse pe teritoriul României și să respecte legislația privind trasabilitatea produselor agricole prevăzute în Anexa nr. 1 la Tratatul privind Funcționarea Uniunii Europene.

Schema se aplică până la data de 30 iunie 2023 inclusiv, pe întreg teritoriul României, și se cumulează cu “orice alte scheme de sprijin finanțate de la bugetul de stat pe secțiunea 2.1 - Ajutoare limitate pct. 41 lit. a) din Comunicarea Comisiei Europene (2022/C131/01), cu respectarea pragului maxim de 500.000 euro/beneficiar”.

Orice sume primite prin alte scheme de sprijin finanțate de la bugetul de stat se vor deduce din pragul maxim al grantului financiar de 500.000 euro/beneficiar, care se poate acorda în cadrul prezentei scheme de ajutor de stat.

Pentru a fi eligibili la acordarea grantului prevăzut de prezenta schemă, beneficiarii trebuie să îndeplinească, în mod cumulativ, mai multe condiții, una dintre ele fiind de a constitui stocuri de materii prime produse pe teritoriul României necesare procesării, respectiv stocuri de grâu și/sau secară în perioada 1 august 2022 - 1 decembrie 2022 inclusiv sau stocuri de porumb în perioada 1 august 2022 -

1 decembrie 2022 inclusiv sau stocuri de floarea soarelui în perioada 1 august 2022 - 1 decembrie 2022 inclusiv sau stocuri de lapte crud materie primă în perioada 1 august 2022 - 1 decembrie 2022 inclusiv sau stocuri de materii prime pentru furaje combinate, respectiv grâu și/sau secară și/sau orz și/sau porumb și/sau soia și/sau rapiță și/sau șrot de floarea soarelui și/sau șrot de soia, în perioada 1 august 2022 - 1 decembrie 2022 inclusiv.

Potrivit proiectului adoptat, “nivelul stocurilor constituite pentru care se acordă grantul financiar maxim este de 14.280,00 tone de grâu și/sau secară sau 14.280,00 tone porumb sau 9.615,00 tone de floarea soarelui sau 10.000,00 tone lapte crud materie primă sau pentru obținerea de furaje combinate 10.600,00 tone constituite din grâu și/sau secară și/sau orz și/sau porumb și/sau soia și/sau rapiță și/sau șrot de floarea soarelui și/sau șrot de soia”.

Resursele financiare totale necesare implementării schemei sunt de 985.740.000 lei, echivalent al sumei de 200.000.000 euro, calculate la cursul valutar de schimb.

Deputații au modificat distribuirea acestei sume, stabilind că vor fi alocate 100.000.000 euro, în loc de 114.000.000 euro, pentru beneficiarii cu cod CAEN 1061 - Fabricarea produselor de morărit, în vederea obținerii de făină de grâu și secară; 10.000.000 euro pentru beneficiarii cu cod CAEN 1061 - Fabricarea produselor de morărit, în vederea obținerii de mălai; 42.730.000 euro pentru beneficiarii cu cod CAEN 1041 - Fabricarea uleiurilor și grăsimilor, în vederea obținerii uleiului comestibil de floarea soarelui; 17.270.000 euro, în loc de 13.270.000 euro, pentru beneficiarii cu cod CAEN 1051 - Fabricarea produselor lactate și a brânzeturilor; 30.000.000 euro, în loc de 20.000.000 euro, pentru beneficiarii cu cod CAEN 1091 - Fabricarea preparatelor pentru hrana animalelor de fermă, în vederea obținerii de furaje combinate.

“Cererile pentru solicitarea de granturi, precum și documentele prevăzute (...) se vor depune sau transmite în termen de 25 zile lucrătoare de la data intrării în vigoare a prezentei legi”, mai prevede actul normativ.

Camera Deputaților este for decizional pentru acest act normativ. (Agerpres)

Lasă un comentariu