Săptămâna aceasta, spitalele și farmaciile nu își primesc banii de la casele de asigurări de sănătate

Distribuie pe:

Medicii de familie alături de protestatarii de la CAS Mureș. Ce se întâmplă în spitale?

Patronatul Medicilor de Familie Mureș a transmis, ieri, un comunicat, prin care își arată sprijinul față de solicitările angajaților de la Casa de Asigurări de Sănătate, care protestează, de două săptămâni, pentru a obține o salarizare decentă.

Plățile către furnizorii de servicii medicale, medicamente și dispozitive medicale sau pentru plata indemnizațiilor de concedii medicale nu vor fi făcute săptămâna aceasta. Acesta va fi punctul culminant al protestului care a debutat la începutul acestei luni. Refuzul decontării către furnizorii CAS Mureș va începe generarea de blocaje în sistemul sanitar.

Protestatarii de la CAS Mureș, la fel ca și colegii lor din țară, cer să le fie mărite salariile și să fie făcute angajări. Salariile funcționarilor de aici sunt printre cele mai mici din sistemul public, iar volumul de muncă este unul foarte ridicat, atât datorită faptului că au primit noi și noi atribuții, dar și pentru că mulți colegi au plecat din sistem, iar munca a fost distribuită celor rămași. În cadrul CAS Mureș își desfășoară activitatea 62 de salariați, deși un minim necesar ar fi de 82. Volumul mare de muncă a dus la acumularea de ore suplimentare necompensate, 1.169 de zile de concediu de odihnă neefectuate și zile de concediu medical 1.067, în primele 9 luni ale anului 2023.

Nemulțumirile angajaților au început încă din 2018, când salariile personalului din Casele de Sănătate au fost diminuate cu aproximativ 10%.

Comunicatul transmis ieri de medicii de familie este adresat și Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, CAS Mureș, Prefecturii Mureș și Guvernului României: “Prin prezentul comunicat, Patronatul Medicilor de Familie Mureș vă învederează că lipsa de reacție și transparență în rezolvarea problemelor Caselor Județene de Asigurări de Sănătate aduce după sine consecințe și asupra entităților juridice din medicina primară. Neplata serviciilor medicale în termen contractual este iminentă în condițiile date și aduce prejudicii financiare furnizorilor pe care îi reprezentăm. Nu mai acceptăm sub nicio formă comportamentul financiar al lunii anterioare. În altă ordine de idei, activitatea noastră necesită colaborare cu case județene de asigurări de sănătate performante, motiv pentru care trebuie să analizați cu maximă celeritate solicitările acestora în ceea ce ne privește, la momentul prezentei reclamăm și noi un program informatic total nefuncțional, generator de erori, cu consecințe, situație care durează de prea multă vreme”, se arată în documentul citat.

Medicii de familie mai susțin că neplata corespunzătoare, în cazul caselor județene de asigurări, sau în termen contractual în cazul nostru, duce răspunderea pentru o eventuală SISTARE și a activității noastre, strict înspre CNAS.

Suntem pregătiți și organizați și redobândim siguranța profesională și fiscală a activității pe care o desfășurăm și vom uzita de legislația în vigoare. (redacția)

Spitale, pe muchie cu plățile...

Managerul Spitalului Clinic Județean de Urgență (SCJU) Târgu Mureș, Florin Crăciun, ne-a declarat: “Serviciile prestate de noi pe luna octombrie nu sunt plătite și având în vedere protestul din casele de asigurări de sănătate nu vom putea plăti contribuțiile către stat pentru salariile din spital. Avem disponibili bani pentru a plăti net-ul (salariile nete - n.r.) însă nu avem bani pentru a plăti contribuțiile aferente. Cel mai grav este că nu avem contract cu casa (CAS Mureș - n.r.), pentru noiembrie și decembrie. Am notificat casa și vom vedea zilele viitoare care va fi situația, având în vedere și Hotărârea de Guvern de vineri prin care s-au alocat 1.700 de miliarde sectorului sanitar, sumă din care vor fi și transferuri către Casa Națională de Asigurări de Sănătate, bani pe care trebuie să-i distribuie caselor județene”. SCJU Târgu Mureș se află în subordinea Ministerului Sănătății, însă se autofinanțează prin prestarea de servicii medicale decontate de CAS Mureș.

Întrebat despre efectul pe care îl va avea neplata de către CAS Mureș a deconturilor către furnizorii de servicii medicale, managerul Spitalului Clinic Județean (SCJ) Mureș, dr. Ovidiu Gîrbovan, ne-a declarat că “există pericolul să ne blocăm cu plata salariilor, cu plata facturilor. Fiind un spital mare și sumele care trebuie decontate sunt pe măsură. În plus sunt plăți restante care nu au fost efectuate până acum (din partea CAS Mureș - n.r.)”. Managerul SCJ Mureș a mai spus că neplata deconturilor “ne pune în mare dificultate financiară. Facturile neplătite vor atrage penalități, iar salariile trebuie plătite”. Dr. Ovidiu Gîrbovan speră să se găsească “înțelepciune și resurse financiare ca să putem continua activitatea. Bolnavii nu au nicio vină. Ei trebuie tratați, trebuie să primească medicamente, trebuie îngrijiți și hrăniți, iar cei care îi îngrijesc trebuie să fie plătiți”.

SCJ Mureș se află în subordinea Consiliului Județean Mureș și se autofinanțează, furnizând servicii medicale decontate de Casa de Asigurări de Sănătate Mureș. (D.B.)

Dragoș Bardoși

Lasă un comentariu