Nimeni nu are voie să își facă dreptate singur! Mesaje pe internet care instigă la violență împotriva elevului de la “Papiu”

Distribuie pe:

Pe bună dreptate, comunitatea târgumureșeană s-a revoltat după incidentul petrecut luni la Colegiul Național “Al Papiu Ilarian”, când un elev de clasa a VII-a și-a bătut diriginta. Nu revenim asupra derulării evenimentelor pentru că am relatat, pe larg, pe marginea acestei teme. Poliția a intervenit atunci, de îndată, a luat măsurile legale și continuă cercetările.

De la a-ți arăta indignarea, în scris, prin comentarii la știrile postate de diferitele portaluri de știri sau pe diferite grupuri de pe Facebook și la a instiga la violență e însă cale lungă.

Ieri dimineață, pe un grup de Facebook a apărut o postare a unui individ prin care acesta incită la violență împotriva elevului de la Papiu. Nu doar că îi îndemna pe târgumureșeni să îi aplice acestuia o “corecție”, ci le și indica zona din oraș unde acesta poate fi găsit.

“Cine dorește să-i dea o corecție îl găsește în zona....”, scria în postarea care avea atașată și o fotografie a elevului, pentru ca să poată fi recunoscut mai ușor.

Această postare reprezintă o faptă penală: “Potrivit art. 368 CP, “(1) Fapta de a îndemna publicul, verbal, în scris sau prin orice alte mijloace, să săvârșească infracțiuni se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la 3 ani sau cu amendă, fără a se putea depăși pedeapsa prevăzută de lege pentru infracțiunea la săvârșirea căreia s-a instigat”. Este reprobabil faptul că administratorii unor grupuri de pe Facebook acceptă publicarea unor astfel de mesaje de natură penală.

Iată cum violența verbală prezentă în foarte multe postări din spațiul virtual se poate foarte ușor transforma în violență fizică. Este un lucru îngrijorător care trebuie combătut. Și să nu uităm că spațiul virtual este reglementat și au fost numeroase cazuri în care unii care au postat mesaje injurioase, amenințări sau care au încălcat într-un fel legea au fost condamnați prin sentințe judecătorești.

Poliția a reacționat aducând anumite precizări. “Atragem atenția asupra faptului că încercările individuale de a sancționa presupuși autori sau instigarea la fapte de violență în legătură cu aceștia sunt contrare prevederilor legale și vor fi sancționate conform legislației în vigoare”, a transmis, de curând, IPJ Mureș prin Compartimentul de Relații Publice.

În comunicatul Poliției se mai arată că “În contextul evenimentului din data de 11 martie a.c., privind fapta de agresiune fizică produsă într-o unitate de învățământ din municipiul Târgu Mureș, polițiștii au în vedere prevenirea și combaterea oricăror alte fapte similare și desfășoară activități specifice, pe linia asigurării climatului de siguranță în școli și în domeniul monitorizării și verificării măsurilor de pază și securitate ale acestora”.

Polițiștii asigură o prezență sporită, inclusiv în apropierea unităților de învățământ și desfășoară activități specifice, fiind pregătiți să intervină la orice sesizare.

Poliția face un apel către cetățeni solicitând să sesizeze orice faptă. “Încurajăm și de această dată toți cetățenii (părinți și nu numai) care dețin informații sau orice alte date sau materiale foto-video în legătură cu presupuse fapte de natură penală sau contravențională în unitățile de învățământ, să le pună mai întâi de toate la dispoziția polițiștilor”. (D.B.)

Dragoș Bardoși

Lasă un comentariu