Legea pensiilor intră luni, 20 noiembrie, în dezbatere la Camera Deputaților

Distribuie pe:

Proiectul legii pensiilor va intra în dezbaterea Comisiei pentru muncă și protecție socială a Camerei Deputaților luni, 20 noiembrie, potrivit unei decizii a Biroului permanent al forului legislativ.

Potrivit unei solicitări adresate Camerei Deputaților de către Comisia pentru muncă, deputații comisiei se vor reuni în ședință luni, 20 noiembrie, de la ora 10.00. Termenul de depunere a amendamentelor este 17 noiembrie, iar termenul de depunere a raportului este data de 20 noiembrie, acesta urmând să fie dezbătut și în ședința de plen.

Senatul a adoptat, marți, proiectul de lege al Guvernului privind sistemul public de pensii, conform căruia pensiile celor peste 4,7 milioane de beneficiari urmează să fie recalculate după o nouă formulă. S-au înregistrat 85 de voturi “pentru”, șase voturi “împotrivă” și 19 abțineri.

Majoritatea amendamentelor adoptate de Senat au fost ale grupurilor PNL și PSD.

Conform proiectului Guvernului, de la 1 ianuarie 2024 se majorează cu 13,8% punctul de pensie, de la 1.785 de lei la 2.032 de lei, iar de la 1 septembrie 2024, pensiile se majorează în urma recalculării după noua formulă. Dreptul la pensie se obține după minim 15 ani de contribuții, fără a fi luate în calcul perioadele necontributive asimilate (studiile universitare, stagiul militar, concediul medical, șomajul, deportarea, prizonieratul sau detenția politică). Totodată, urmează să se egalizeze treptat, până în 2035, vârsta de pensionare pentru femei și bărbați la 65 de ani. (Agerpres)

Lasă un comentariu