Ministrul de interne va propune confiscarea autoturismelor conduse de șoferi drogați sau care transportă droguri

Distribuie pe:

Ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, a declarat, luni, că va propune o serie de modificări legislative, printre care și confiscarea mijloacelor de transport în care sunt depistate droguri sau conducătorul auto a fost confirmat pozitiv.

“Voi propune Guvernului și Parlamentului legislație pe următoarele direcții - măsuri care vizează conducătorii auto: instituirea obligativității testului antidrog cu ocazia examinării medicale pentru dobândirea sau reînnoirea permisului și extinderea examinării medicale la restituirea permisului de conducere reținut pentru consumul de alcool și droguri. Deci, vrei carnet, test antidrog. Instituirea unor noi situații în care efectuarea testării antidrog - alcool este obligatorie suplimentar prevederilor actuale: atunci când în vehicul sunt identificate substanțe care pot avea caracter psihoactiv, recipiente cu alcool desfăcute, conducătorul auto figurează în baza de date că a încălcat norme privind consumul de alcool și droguri la volan, precum și când a comis infracțiuni la regimul substanțelor interzise”, a precizat Cătălin Predoiu la Ministerul Afacerilor Interne.

O altă propunere venită din partea ministrului este mărirea termenului pentru restituirea permisului de conducere, atunci când acesta a fost anulat, ca urmare a consumului de alcool și droguri. “În prezent - 6 luni de la data executării pedepsei amenzii sau pedepsei în regim de privare de libertate, voi propune 3 ani”, a spus Predoiu.

“Un an de la data grațierii totale ori a restului de pedeapsă de la data rămânerii definitive a hotărârii judecătorești prin care s-a dispus suspendarea pedepsei sub supraveghere sau de la data împlinirii termenului de prescripție a executării pedepsei în caz de consum de alcool și droguri. În prezent este un an, voi propune 5 ani”, a mai declarat ministrul Afacerilor Interne.

El a arătat că va propune și confiscarea mijloacelor de transport dacă șoferul este prins băut sau drogat la volan. “Instituire a măsurii de confiscare obligatorie a mijloacelor de transport în care sunt depistate droguri sau conducătorul auto a fost confirmat pozitiv cu droguri. Este o prevedere care funcționează și în state membre ale Uniunii Europene”, a explicat Predoiu. (Agerpres)

Lasă un comentariu