Blocul Național Sindical trimite Legea pensiilor “la judecata” Comisiei Europene: “Milioane de români vor fi afectați direct!”

Distribuie pe:

Blocul Național Sindical (BNS) a anunțat, ieri dimineață (sursa - dcbusiness.ro), că va sesiza Comisia Europeană din cauza “incertitudinilor” pe care le aduce noua Lege a pensiilor: potrivit sindicaliștilor BNS, prin aplicarea legii, “milioane de români vor fi afectați direct”.

Dumitru Costin, președinte BNS: “Este o lege care îi sancționează pe salariații activi. Vom sesiza Comisia Europeană în România asupra incertitudinilor pe care le aduce această lege. Am sesizat deja comisarul european pentru muncă! Singurii care beneficiază, pe termen scurt, de acest proiect sunt actualii pensionari aflați în plată. Nu pare să fie soluția pe care o așteptau lucrătorii din România! Pregătiți-vă că în 2030 va fi crescută din nou vârsta de pensionare așa cum arată lucrurile, odată cu adoptarea proiectului!”.

Reamintim că Senatul a adoptat, marți, proiectul de lege privind sistemul public de pensii, conform căruia pensiile celor peste 4,7 milioane de beneficiari urmează să fie recalculate după o nouă formulă.

Potrivit proiectului, de la 1 ianuarie 2024 se majorează cu 13,8% punctul de pensie, de la 1.785 de lei la 2.032 de lei, iar de la 1 septembrie 2024 pensiile se majorează în urma recalculării după noua formulă.

Conform actului normativ, dreptul la pensie se obține după minim 15 ani de contribuții, fără a fi luate în calcul perioadele necontributive asimilate (studii universitare, stagiul militar, concediul medical, șomajul, deportarea, prizonieratul sau detenția politică). Totodată, se va egaliza, treptat, până în 2035, vârsta de pensionare pentru femei și bărbați, la 65 de ani.

În cazul femeilor, concediul pentru creșterea copilului este considerat perioadă contributivă, iar vârsta de pensionare se reduce cu 6 luni pentru fiecare copil (până la cel mult 3 ani și 6 luni).

Totodată, se vor acorda puncte suplimentare pentru perioadele de cotizare mai mari de 25 de ani astfel: 0,5 puncte/an pentru intervalul 26 - 30 de ani; 0,75 puncte/an pentru intervalul 31-35 de ani; 1 punct/an începând de la 36 de ani.

Proiectul urmează să fie dezbătut și de Camera Deputaților, for decizional. (I.S.)

Ileana Sandu

Lasă un comentariu