Declarație oficială privind utilizarea în ucraina a termenului “limba română” în locul termenului “limba moldovenească”

Distribuie pe:

Guvernul Ucrainei a adoptat o decizie privind utilizarea conceptului de “limba română” în loc de “limba moldovenească” în Ucraina.

În prezent, se lucrează la alinierea legislației ucrainene în vigoare cu această decizie, ceea ce include multe acte normative interne. De asemenea, subliniem că toate actele ulterioare ale Guvernului vor fi adoptate ținând cont de aceste acorduri. Și toți funcționarii publici care vor încălca decizia Guvernului vor suporta responsabilitate disciplinară.

Faptele menționate în mass-media despre manualele tipărite se referă la exemplarele aprobate pentru tipar în luna mai a acestui an. Majoritatea acestor manuale au fost tipărite vara, înainte de adoptarea deciziei de a nu utiliza conceptul de “limba moldovenească”.

Astăzi (16 noiembrie 2023 - n.n.), Ministerul Educației și Științei din Ucraina a oprit orice tipărire suplimentară a acestor manuale. De asemenea, se dezvoltă un mecanism pentru înlocuirea exemplarelor tipărite anterior cu manuale în limba română. (mon.gov.ua)

Transportatorii polonezi extind protestul față de concurența celor ucraineni

Transportatorii rutieri polonezi, care blochează de mai mult de o săptămână principalele trei puncte de frontieră între Polonia și Ucraina, au anunțat joi că își extind mișcarea de protest prin blocarea a încă unui punct de trecere a frontierei, în urma eșecului negocierilor dintre cele două țări cu privire la operațiunile transportatorilor rutieri concurenți din Ucraina, informează AFP.

“Așteptăm o nouă rundă de negocieri cu guvernele polonez și ucrainean. Nu suntem mulțumiți de viteza cu care ele se desfășoară”, a declarat unul dintre organizatorii mișcării de protest, care a anunțat că transportatorii polonezi vor bloca și punctul de frontieră de la Medyka, în sud-estul Poloniei.

Zeci de companii de transport rutier poloneze blochează începând din 6 noiembrie trei puncte de frontieră între Polonia și Ucraina, cerând în special restabilirea permiselor de intrare pentru transportatorii ucraineni, care au fost eliminate odată cu facilitățile economice acordate Ucrainei de către UE pentru a o ajuta în războiul cu Rusia, cum a fost și eliminarea restricțiilor la importul de cereale și alte mărfuri.

Aceste permise erau eliberate pentru transporturile ce necesitau intrarea în Polonia sau tranzitarea acestei țări, dar nu acordau dreptul de a efectua transporturi în interiorul țării. Or, odată cu eliminarea lor, transportatorii ucraineni pot efectua liber astfel de operațiuni în Polonia, afectând în consecință afacerile transportatorilor locali.

Între timp și transportatorii rutieri slovaci au început un protest similar din aceleași motive, blocând joi temporar un punct de trecere a frontierei cu Ucraina. (Agerpres)

Lasă un comentariu