Nu ratați șansa de a face economii în numele copiilor!

Distribuie pe:

Deși au trecut aproape 5 ani de la intrarea în vigoare a OUG nr. 104 (4 decembrie 2018), prin care toți copiii cu vârsta de până la 18 ani din România au conturi deschise la Trezorerie pe baza Codului Numeric Personal (CNP), părinții nu se înghesuie să alimenteze cu bani aceste conturi avantajoase de economisire.

La 1.200 de lei depuși anual de părinți, statul adaugă 600 de lei

Această modalitate de economisire în numele copiilor este prevăzută în programului guvernamental “gROwth - Contul individual de economii Junior Centenar”, prin care părinții au posibilitatea să depună anual minim 1.200 de lei în contul copilului, sumă la care statul adaugă o primă

de 600 de lei.

Chiar dacă părinții ar depune anual sume mai mari de 1.200 de lei (însă care să nu depășească 100.000 de euro!), statul participă cu aceeași sumă, adică 600 de lei.

Sumele depuse în contul individual de economii Junior Centenar, cu excepția sumelor reprezentând prima de stat, sunt purtătoare de dobândă. La soldul contului se aplică o rată a dobânzii stabilită la 3% pe an. Dobânda se calculează și se plătește la scadența depozitului.

Scadența, la împlinirea vârstei de 18 ani

Titularul contului individual de economii Junior Centenar poate fi orice copil care este cetățean român și care nu a împlinit vârsta de 18 ani.

Contul individual de economii Junior Centenar se deschide pe numele copilului, automat, la unitățile Trezoreriei Statului, fără a fi necesară o cerere din partea unuia dintre părinți, din partea reprezentantului legal al copilului sau a împuternicitului acestuia.

Sumele existente în contul individual de economii Junior Centenar nu pot fi retrase până la împlinirea de către titular a vârstei de 18 ani. Totuși, există câteva excepții.

Astfel, sunt permise retrageri în cazul achitării cheltuielilor de sănătate pentru tratarea titularului contului (copilul) în cazul bolilor cu risc de deces al acestuia (boli infecțioase, boli rare, afecțiuni oncologice, malformații congenitale, boli hematologice, diabet, accidente domestice și intoxicații), în cazul achitării cheltuielilor pentru suportul serviciilor medico-sociale de care beneficiază titularul contului cu tulburări penetrante de dezvoltare, respectiv în cazul achitării cheltuielilor de recuperare medicală complexă psihoneuromotorie, precum și în cazul decesului titularului contului.

Nu se percep comisioane

La împlinirea vârstei de 18 ani sau în situațiile excepționale menționate, titularul contului, reprezentantul legal al acestuia sau succesorul legal al titularului, după caz, poate efectua retragerea totală a sumelor din cont, iar de la data împlinirii vârstei de 18 ani, titularul contului nu mai beneficiază de condițiile acestui program guvernamental.

Important este și faptul că, pentru operațiunile derulate prin contul individual de economii Junior Centenar, Trezoreria Statului nu percepe comi-sioane, iar sumele existente nu pot face obiectul unei tranzacții, nu pot fi cesionate sau gajate, sub sancțiunea nulității actelor respective.

În contul individual de economii Junior Centenar se pot depune de către reprezentantul legal al titularului sau de către alte persoane, oricând, sume de bani în lei, prin virament, mandat poștal prin oficiile Companiei Naționale “Poșta Română” sau în numerar prin casieriile unităților Trezoreriei Statului.

*

Din păcate, foarte puțini părinți apelează la această formă avantajoasă de economisire în numele propriilor copii, fie din lipsa de informație, fie din nepăsare.

Până acum, marea majoritate a sumelor depuse sunt în conturile copiilor ocrotiți prin serviciile publice și private specializate pentru protecția copilului, depunerea anuală minimă de 1.200 lei efectuându-se din bugetul Ministerului Muncii și Solidarității Sociale.

Și, totuși, cât de mult ar conta ca, atunci când copilul devine major, să dispună de o sumă pentru studii superioare sau pentru alte necesități. În 18 ani, s-ar aduna aproape 40.000 de lei... (L.P.)

Lucreția Pop

(Sursa foto: pixabay.com)

Lasă un comentariu