Credința, Dumnezeu, cerul și lumina

Distribuie pe:

Motto: “Mai devreme sau mai târziu va birui cine e mai cinstit și mai tare în credință”.

Octavian Goga (1881-1938), poet, politician, academician

* “Credința este eternă, ca primăvara, ca florile. Și în viață, ca și în religie, dacă nu-i credință, totul se sfărâmă”.

Alexandru Vlahuță (1858-1919), scriitor român, una din cele mai cunoscute cărți ale sale fiind România Pitorească, despre care Dumitru Micu spune că este un “atlas geografic comentat, traversat de o caldă iubire de țară”. A fost institutor și profesor la Târgoviște, revizor școlar în județul Prahova și Buzău și referendar la “Casa școalelor”. Editează revista “Viața”, apoi “Semănătorul” împreună cu George Coșbuc. Casa în care a locuit este astăzi Muzeul Memorial “Alexandru Vlahuță”.

***

* “Fără Dumnezeu nu există scop, valoare sau sens”.

Jean-Paul Sartre (1905-1980), filosof francez, reprezentant al existențialismului, scriitor, jurnalist și militant social. A influențat profund generația care i-a urmat, în special tineretul din perioada de după cel de-Al Doilea Război Mondial, nu doar prin filosofia și opera sa literară, ci mai ales ca intelectual angajat. Diversele sale angajamente sociale sunt inseparabile de gândirea sa filosofică. A primit “Premiul Nobel”, pe care nu și l-a dorit: “Pentru opera sa, care prin spiritul de libertate și prin căutarea adevărului pe care le reprezintă, a exercitat o vastă influență asupra epocii noastre”.

Autor de citate:

“Geniul nu este decât un împrumut: trebuie să-l meriți prin mari suferințe, prin încercări pe care să le înduri cu modestie și fermitate, până la urmă sfârșești prin a auzi voci și a scrie după dictare”.

***

* “Știți ce face cerul să fie cer? Comuniunea cu Dumnezeu. Știți ce face iadul ca să fie iad? Separarea de Dumnezeu”.

Rienk Bouke Kuiper (1866-1966), profesor de teologie sistematică, președintele

Colegiului Calvin, teolog. La moartea sa, un discipol al său spunea: “El a găsit în Sfânta Scriptură fântâna inepuizabilă a întregului sfat al lui Dumnezeu, care se concentrează pe Iisus Hristos, Domnul nostru”.

***

* “Dumnezeu este lumina care ne ridică pe stâncile adevărului. Nu există timp pentru noi dacă nu-l avem pe Dumnezeu în suflet. Iubirea ți-o dă Dumnezeu, nu o alegi tu”.

Betty Marcovici (1958-), scriitoare, a primit nominalizarea la Premiul pentru Umor la Revista Urzica.

Vorbe memorabile:

- “Nimeni nu poate ierta cu adevărat așa cum o face Dumnezeu”.

- “Dumnezeu liniștește valul când suntem o epavă pe o mare neînțeleasă”.

- “Rugăciunea este lacrima care udă Credința și o face să sporească”.

P.S. Într-o veche Biserică din Italia se află zugrăvite pe un perete patru icoane. În prima se vede un chip de episcop învățând, iar dedesubt cuvintele: “Eu vă învăț pe toți”. În a doua se vede un chip de general, sub care scrie: “Eu vă apăr pe toți”. În a treia se vede un chip de țăran arând, iar dedesubt scria: “Eu vă hrănesc pe toți”. În a patra se vede chipul diavolului, având dedesubtul lui scrise cuvintele: “Eu vă iau pe toți care nu vă faceți datoria”.

Îndrăgitul actor Dorel Vișan a fost întrebat ce ar trebui să facem noi, românii, pentru a ieși din “mocirla” în care ne zbatem de peste 33 de ani. Acesta răspunde: “Fiecare dintre noi, la locul nostru de muncă să ne facem datoria așa cum trebuie, cu responsabilitate, cinste și demnitate”. Ne facem noi, frați români, datoria noastră așa cum trebuie? “Cine are urechi de auzit, să audă”, după cuvintele părintelui Arsenie Boca.

Cu dragoste creștină, preot ortodox român

ILIE BUCUR SĂRMĂȘANUL

Lasă un comentariu