Din ciclul “fiecare cu a lui....”, în Consiliul Local Târgu Mureș: Aceeași temă, trei partide, trei proiecte de hotărâre diferite

Distribuie pe:

Pe ordinea de zi a ședinței ordinare Consiliului Local al Târgu Mureș de astăzi, 23 noiembrie, se află trei proiecte de hotărâre care vizează aceeași situație, și anume constituirea municipiului ca parte civilă în dosarul penal al primarului Soós Zoltán, instrumentat de DNA, dosar care privește o serie de angajări. Sunt trei proiecte diferite depuse de reprezentanții a trei partide, dar care abordează diferit această situație. În ordinea în care acestea se află pe ordinea de zi a ședinței, este vorba despre proiectul depus de Pro România (Claudiu Maior și Călin Moldovan), PNL (Alexandru Gyorgy, Horea Șarlea, Horațiu Suciu și Bogdan Voicu), proiect semnat și de PMP și PSD (Sergiu Papuc și Sebastian Pui).

Primul proiect, cel aflat pe locul 42 pe ordinea de zi, depus de grupul Pro România, se referă la constituirea Consiliului Local Municipal, ca parte civilă în dosarul penal nr.91/P/2021 al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție - Serviciul Teritorial Mureș, dosar la care făceam referire mai sus.

Proiectul PNL, aflat pe poziția 43 pe ordinea de zi, privește practic același lucru, doar că are titlul puțin diferit, și anume “constituirea Municipiului Târgu Mureș, prin Consiliul Local, ca parte civilă în dosarul penal nr.91/P/2021 al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție - Direcția Națională Anticorupție - Serviciul Teritorial Mureș”.

Al treilea proiect, al PSD, se referă însă la altceva, și anume la “participarea Municipiului Târgu Mureș în calitate de persoană vătămată în dosarul penal nr.91/P/2021”.

DNA - Serviciul Teritorial Mureș a transmis consilierilor locali, în 27 octombrie, o informare prin care le aduce la cunoștință detalii din dosarul instrumentat și prin care solicită aleșilor locali să precizeze “în mod expres, dacă nu doriți să participați în prezentul proces penal în calitate de persoană vătămată”. În aceeași adresă, procurorii arată că în cazul în care consilierii locali decid ca municipiul să participe în proces ca parte vătămată, să comunice, în mod concret, paguba și dacă se constituie parte civilă să precizeze cuantumul daunelor materiale și morale.

Conform legii municipiul Târgu Mureș, se poate constitui parte civilă în dosar și în faza de cercetare judecătorească, înainte de primul termen de judecată, nu neapărat în faza de urmărire penală. Consiliul Local Târgu Mureș a mai decis ca municipiul să se constituie parte civilă și în dosarele care îl priveau pe fostul edil.

Este o situație cel puțin interesantă pentru că din informațiile pe care le avem, cele trei partide nu s-au înțeles în vederea susținerii vreunuia din proiectele depuse. Astfel, este posibil ca nici unul din cele trei proiecte să nu treacă la vot. (D.B.)

Dragoș Bardoși

Lasă un comentariu