“Autonomie pentru Ținutul Secuiesc, libertate pentru poporul secuiesc!” Consiliul Național Secuiesc va avea reprezentanți în Parlamentul României și în afacerile europene

Distribuie pe:

Consiliul Național Secuiesc (CNS) va fi reprezentat în Parlamentul României și în afacerile UE de persoane anume delegate, va avea însărcinați cu reprezentarea formațiunii și cu responsabilitatea simbolurilor secuiești, a anunțat, luni, CNS într-un comunicat remis agenției ungare de presă MTI.

Decizia a fost luată sâmbătă, la Târgu Mureș, cu ocazia Adunării Delegaților CNS, în cadrul căreia a fost aprobată crearea ad-hoc, a patru noi funcții, după cum urmează:

Deputatul József Kulcsár-Terza a fost ales în funcția de delegat din partea CNS în Parlamentul României. Fostul politician al Partidului Civic Maghiar (PCM) a ajuns în Camera Deputaților pe lista electorală a UDMR.

În timpul mandatului său, sarcina acestuia este să prezinte obiectivele CNS în fața legislativului român și să înainteze proiecte de legi, cum ar fi statutul de autonomie elaborat de CNS, să adreseze interpelări membrilor Guvernului României și să organizeze evenimente în Parlamentul de la București.

Zsolt Szilágyi, vicepreședintele Alianței pentru o Europă Liberă, a fost numit în funcția de însărcinat pentru afaceri europene, cu sarcina de a stabili și menține contacte cu politicieni, organizații, mișcări regionale și lideri ai comunităților autonome din UE.

Însărcinatul cu afaceri, funcție nou creată de CNS, este ocupată de Zoltán Gazda, președintele Consiliului Secuiesc din județul Covasna, care va îndeplini sarcini administrative, iar Edith Bíró, președinta Consiliului Secuiesc din Odorheiu Secuiesc, va fi responsabilă cu simbolurile secuiești. Sarcinile sale sunt: promovarea simbolurilor secuiești, inițierea arborării steagului secuiesc în tot Ținutul Secuiesc și organizarea unor evenimente care sunt folosite simbolurile secuiești.

Adunarea Delegaților CNS a adoptat și o declarație de principiu privind Regiunea Autonomă Maghiară, în care protestează împotriva modificării, cu zeci de ani în urmă, a granițelor acesteia și, mai apoi, împotriva desființării acestei regiuni.

Reamintim că, la 10 martie, de Ziua Libertății Secuiești, CNS a înaintat Guvernului, Parlamentului României și spre informare - președintelui Klaus Iohannis o petiție în care este reiterată solicitarea privind “autonomia teritorială a Ținutului Secuiesc”, semnatarii precizând că aceasta “nu lezează unitatea teritorială și suveranitatea României, nu restricționează interesele cetățenilor de naționalitate română și a altor naționalități din Ținutul Secuiesc și nu este în contradicție cu Constituția țării”.

În cuprinsul petiției se invocă faptul că România, în momentul aderării la Consiliul Europei, s-a angajat la îndeplinirea recomandării 1201/1993, care, prin acest angajament, a devenit obligatorie, și care prevede că “în regiunile unde sunt majoritare persoanele aparținând unei minorități naționale au dreptul de a dispune de administrații locale autonome adecvate sau de un statut special, corespunzător situației istorice și teritoriale specifice și conforme cu legislația națională a statului”, angajament pe care, în treizeci de ani de la aderare, România nu l-a îndeplinit, iar autoritățile refuză dialogul pe această temă.

“Solicităm crearea regiunii administrative și de dezvoltare de sine stătătoare, cu competențe specifice, denumită Ținutul Secuiesc, în conformitate cu proiectul de lege elaborat de Consiliul Național Secuiesc! Solicităm onorarea obligațiilor internaționale asumate de România, precum și voința comunității secuiești, iar România să adopte înaintea aderării la zona Schengen reglementările legale legate de acestea. Solicităm ca Guvernul să înceapă tratative despre statutul Ținutului Secuiesc cu reprezentanții legitimi ai poporului secuiesc, Consiliul Național Secuiesc și autoritățile locale din regiune! Protestăm împotriva atacurilor repetate la adresa unor instituții de învățământ de limbă maghiară, hărțuirea unor autorități locale din Ținutul Secuiesc, limitarea folosirii limbii materne, persecutarea simbolurilor naționale. Solicităm egalitate deplină și efectivă pentru toți locuitorii Ținutului Secuiesc! Autonomie pentru Ținutul Secuiesc, libertate pentru poporul Secuiesc!” se clamează în petiția semnată de Izsák Balázs, președintele CNS, în numele participanților la demonstrația din Târgu Mureș.

ILEANA SANDU

Lasă un comentariu