Terenuri gratuite pentru tineri, fără declarația părinților solicitantului!

Distribuie pe:

Prin Hotărârea de Guvern 748/2023, apărută în Monitorul Oficial nr. 756 din 21 august 2023, au fost modificate normele metodologice pentru aplicare a Legii nr. 15/2003 privind sprijinul acordat tinerilor pentru construirea unei locuințe proprietate personală, în sensul simplificării procedurii de obținere a terenurilor gratuite.

Reamintim că, potrivit Legii nr. 15/2003, tinerii cu vârsta cuprinsă între 18 și 35 de ani pot obține de la autoritățile locale, în mod gratuit, terenuri de până la 1.000 de metri pătrați (mp) pentru construirea unei locuințe proprietate personală.

Atribuirea terenului se oferă în folosință gratuită pe durata existenței locuinței proprietate personală, în limita suprafețelor disponibile, prin hotărâre a consiliului local, în ordinea de prioritate stabilită pe baza unor criterii aprobate prin hotărâre a consiliului local.

Dimensiunile terenurilor care pot fi atribuite tinerilor pentru construirea unei locuințe proprietate personală sunt în directă legătură cu tipul localității în care se află acestea.

Astfel, suprafețele de teren care pot fi date tinerilor sunt cuprinse între 150 mp și 300 mp (în municipii și sectoarele municipiului București), între 250 mp și 400 mp (în orașe) și între 250 mp și 1.000 mp (în comune).

Pentru construirea unei locuințe personale, tinerii cu vârsta până în 35 de ani pot cere teren o singură dată.

Cererea pentru atribuirea terenului trebuie depusă la consiliul local, însoțită de o copie de pe certificatul de naștere, o copie de pe actul de identitate și o declarație pe propria răspundere a solicitantului că nu deține sau că nu a deținut în proprietate o locuință ori un teren destinat construirii unei locuințe.

Prin noua hotărâre intrată recent în vigoare (21 august 2023), a fost eliminată obligația de a depune declarație pe propria răspundere și părinții solicitantului, că nu dețin sau că nu au deținut în proprietate, în ultimii 10 ani, un teren în suprafața mai mare de 500 mp în mediul urban și de 5.000 mp în mediul rural, indiferent de localitatea în care este situat terenul.

Dacă i se aprobă atribuirea terenului pentru construirea unei locuințe proprietate personală, beneficiarul acestuia este obligat să înceapă construcția locuinței în termen de un an de la data atribuirii terenului, iar la construirea casei, să respecte prevederile Legii construcțiilor nr. 50/1991. (L.P.)

Lucreția Pop

(Sursa foto: pexels.com)

Lasă un comentariu