Liceul Tehnologic “Electromureș” - 50 de ani de activitate

Distribuie pe:

“Orice evocare devine în mod fatal o istorie șoptită a momentului în care amintirea începe să vorbească”.

(Octavian Paler)

Centrul Cultural “Mihai Eminescu” din Târgu Mureș a găzduit festivitățile prilejuite de jubileul Liceului Tehnologic “Electromureș”: jumătate de veac este o vârstă a maturității. Sunt 50 de ani de ascensiune, de realizări, de succese și de performanțe memorabile. O jumătate de veac este o istorie, dar și un nou început. Istoria școlii stă sub semnul permanentei reinventări, a neîncetatei căutări în drumul către mai bine, a descoperirilor individuale, dar și a potențialului colectiv. Este unanim recunoscut faptul că valoarea unei școli rezultă din fericita reuniune, în aceeași aventură a cunoașterii, a unor oameni valoroși, dascăli și elevi deopotrivă.

“La acest eveniment aniversar s-au reunit toți cei a căror viață s-a împletit cu destinul acestei școli, cadre didactice care au predat de-a lungul vremii în această instituție de învățământ, foști elevi care au purtat numele școlii, cu mândrie, peste tot în lume, precum și actuali profesori și elevi ai liceului, colaboratori și reprezentanți ai instituțiilor locale. Toți sunt călători pe drumul cunoașterii, care dă valoare unei școli, relația lor definind existența și rezistența în timpul care aduce cu el toate cele necesare performanței. Festivitatea prilejuită de jubileul liceului stă sub semnul responsabilității, întrucât tradiția și trecutul acestei școli trezesc în noi permanenta dorință de mai bine, de a duce mai departe realizările și valorile pe care s-a clădit istoria sa: aspirație, cunoaștere, dăruire, pasiune și perseverență. Școala este locul în care învățăm că adevăratele valori rezistă timpului și nu se pierd în negura vremurilor și că, împărtășind, devenim mai bogați.

Prestigiul acestei instituții s-a născut din capacitatea sa de a se adapta reformelor, din preocuparea constantă pentru modernizarea resurselor și pentru alinierea calității învățământului la standardele actuale. În cei 50 de ani de existență colectivul de cadre didactice s-a schimbat, însă acum, în calitate de director al Liceului Tehnologic «Electromureș», am deosebita plăcere să colaborez cu oameni dedicați, care pun pe primul loc dezvoltarea acestei școli, care clădesc relații interumane de durată și care fac din această profesie, o pasiune. Această zi este un prilej, pentru noi, de a împărtăși bucuria realizărilor și de a contura perspective ce vor deveni, prin munca noastră de echipă, visuri împlinite. Felicitări tuturor celor care, cândva, ați pășit cu încredere în acest liceu și, deopotrivă, pe cei care, în prezent, faceți cinste școlii prin responsabilitate și devotament față de actul educațional. Vă urez succes în toate activitățile instructiv-educative pe care le veți întreprinde în cadrul liceului, iar roadele eforturilor dumneavoastră se vor reflecta, cu siguranță, în viața elevilor noștri. La mulți ani, încununați cu realizări și satisfacții pe toate planurile!”, spunea prof. ing. Ionuț-Ciprian Cozma, directorul Liceului Tehnologic “Electromureș” din Târgu Mureș.

File de istorie: “Unde o școală se ivește, pământul se îmbogățește”

Ideea construirii unei școli afiliate s-a născut la începutul anilor 1970, când Întreprinderea “Electromureș” a început să se dezvolte și avea nevoie de forță de muncă și calificări în domeniul tehnic. Directorul acesteia, inginerul Ioan Oltean, a dorit înființarea unei școli tehnice, care să poată concura cu cea mai dotată școală tehnică din țară, FRB (Filatura Română de Bumbac) din București. Noua școală a fost inaugurată la începutul anului școlar 1973-1974.

Școala a început să se dezvolte foarte mult, la fel și întreprinderea, care avea nevoie de tot mai multă forță de muncă. Unitatea de învățământ s-a extins pe modelul grupurilor școlare văzute în străinătate: săli de clasă pentru toate formele de învățământ (ucenicie la locul de muncă, școala profesională, liceul industrial și școala de maiștri), ateliere școlare, internat, cantină, sală de sport și teren de sport de dimensiunea unui stadion de fotbal, într-un cuvânt, un campus școlar. Mai târziu s-a înființat și o grădiniță pentru copiii angajaților. În ceea ce privește sala de sport, s-a dorit ca aceasta să aibă dimensiunea unei săli pentru competiții olimpice.

Destinele școlii au fost conduse în spiritul muncii, al responsabilității și performanței de o echipă de directori, oameni integri, devotați adevăratei educații.

Sub conducerea acestora, inginer Pompiliu Preda, profesor Kalman Francisc, profesor Constantin Goia și prof. Lucreția Pușcaș, a fost numeroase realizări.

S-au stabilit colaborări cu instituții de învățământ din alte țări, primul desfășurând-se în 1992, cu Olanda, pe domeniul educației, în special informatică-automatizări, și al agriculturii.

Prin titulatura sa, școala s-a dorit de la început un for al gândirii tehnico-științifice, profilul său venind în întâmpinarea noilor tehnologii ce abia se bănuiau pe atunci, iar astăzi sunt de domeniul cotidianului. Desigur că îmbinarea învățământului cu practica era înțeleasă acum cinci decenii într-o manieră dogmatică, însă, indiferent de vremuri, s-a știut să se păstreze neatinsă fibra valorilor general valabile ale progresului. Astfel, s-au pregătit multe generații de absolvenți de gimnaziu, liceu și școală profesională, care au dat dovadă de abilități, nu doar tehnice, ci s-au manifestat ca oameni deplini ce au dat sens umanist existenței lor.

50 de ani de existență

“Evocările de astăzi, unde protagonist este Liceul Tehnologic «Electromureș» din Tg. Mureș, nu sunt altceva decât istorii, crâmpeie ale acestei școli care, în timp, au creat istoria cea mare, cei 50 de ani pe care astăzi îi sărbătorim. Prezentul de-acum evocă un trecut bogat în reușite, temelie pentru a putea privi cu încredere spre un viitor care trebuie să ne aparțină. Suntem la un eveniment de excepție pentru învățământul mureșean - 50 de ani de existență a Liceului Tehnologic «Electromureș» din Târgu-Mureș. Momentul aniversar marchează calitatea educației, dar și calitatea profesională și umană a dascălilor acestei școli. Nu cred că există lume mai fascinantă decât lumea școlii, în care se plămădesc și rodesc caractere, sentimente nobile și virtuți morale. Școala este un întreg univers, este locul unde se leagă prietenii, se trăiesc experiențe unice, elevii fiind înconjurați de oameni care se străduiesc să dea un curs lin drumului lor spre viață.

Înființat în anul 1973, Liceul Tehnologic «Electromureș» este o școală cu tradiție, adaptată nevoilor comunității, care promovează dezvoltarea învățământului profesional și tehnic, atât de necesar astăzi. Avem nevoie de absolvenți care să gândească interdisciplinar, să poată trece de la un domeniu la altul cu ușurință, iar școala este cea care trebuie să-i pregătească pentru o continuă evoluție pentru a se putea adapta la dinamica societății.

Vă mulțumesc tuturor celor care ați participat activ, de-a lungul timpului, la realizarea misiunii școlii și vă doresc să vă îndepliniți toate așteptările, să rămâneți ancorați sub arcul timpului, să dați valoare școlii noastre mureșene! Felicitări conducerii școlii, corpului profesoral și elevilor! Doar împreună puteți duce mai departe tradiția acestei școli!

În semn de recunoaștere a activităților educative desfășurate și a performanțelor profesionale obținute de-a lungul anilor, Inspectoratul Școlar Județean Mureș oferă Liceului Tehnologic «Electromureș» din Târgu-Mureș Placheta și Diploma aniversară. La mulți ani școlii și oamenilor ei!”, le-a urat prof. Paula-Maria Dărăban, inspector școlar general la IȘJ Mureș.

La ceas aniversar, actuali și foști absolvenți

S-au înmânat plachete și Diplome aniversare și s-a ținut și un moment de reculegere pentru cei care nu mai sunt printre noi.

În cadrul evenimentului au luat cuvântul, au transmis urări, gânduri și împărtășit amintiri, pe lângă conducerea unității de învățământ, oficialități, foștii directori ai Liceului Tehnologic “Electromureș”, precum și absolvenți: prof. Paula -Maria DĂRĂBAN - inspector școlar general în cadrul IȘJ Mureș, deputat Dumitrița Gliga - președintele Comisiei pentru Învățământ din Camera Deputaților, Ciprian Dobre, prefectul Județului Mureș, Soós Zoltán - primarul municipiului Târgu Mureș, Kovacs Mihaly Levente - vicepreședintele Consiliului Județean Mureș, senator Novak Levente, Maria Rezi - președinta Sindicatului “Spiru Haret”, profesor Iuliu Radovici, care, la vârsta de 89 de ani, a rememorat pagini ale trecutului, inginer Pompiliu Preda, prof. Kalman Francisc, prof. Lucreția Pușcaș, prof. Suzana Radu, prof. Gheorghe Miroșanu, prof. Veress Eva, Dorin Dorobanțu - medic primar, șeful Compartimentului de Chirurgie Plastică și Microchirurgie Reconstructivă, Nagy Eszter Jáhel, absolventa profilului de matematică informatică, Iosif Cristin - șef de promoție în 2009, Paul Ilea - director Hirschman Automotive România, primul partener al liceului în cadrul învățământului profesional dual.

Momentul artistic al întâlnirii aniversare a fost deschis cu melodia “Ani de liceu”, în interpretarea elevei Szabó Emõke Renata, din clasa a XII-a G de la Școala Populară de Arte. Au încântat participanții la eveniment și CVARTETUL DE COARDE “TIBERIUS” al Filarmonicii de Stat din Târgu Mureș; Ansamblul “Ardeleana”, coordonat de prof. Mihaela Belean și de Vaida Radu, fost elev al școlii; preșcolarii de la Grădinița cu Program Prelungit “Paradisul copilăriei”, structură a Liceului Tehnologic “Electromureș”, coordonați de doamnele profesor în învățământ preșcolar Pop Dorina, Ciurba Alexandra, Pavel Claudia, Onac Adriana; absolventul liceului, profilul turism, Gheorghe Rădulescu, a interpretat un vals vienez și un dans latino-american: salsa; formația de dans popular, alcătuită din elevii claselor: a XII-a F, a XII-a G și a XII-a H, a interpretat un dans popular maghiar, un joc popular de pe câmpie; elevul Cezar Paul Vereș, din clasa a XI-a Profesională, a interpretat la saxofon două melodii; Moment vocal al elevei Szabó Emõke Renata, acompaniată de elevul Vass Imre Ágoston din clasa a XII-a E, de la profilul automatizări. Seria activităților jubiliare ale zilei a fost încheiată de Ansamblul “Ardeleana”, care a interpretat jocul “Bistrița”.

Felicitări organizatorilor! La mulți ani Liceului Tehnologic “Electromureș”!

A consemnat Letiția Bota

Lasă un comentariu