Grevele în cascadă pun presiune mare pe Guvern! Sindicaliștii din multe domenii aruncă în aer sfârșitul acestui an

Distribuie pe:

La sfârșitul acestei veri, Călin Orlando Cociș, liderul CNSLR Frăția Mureș, declara, într-o emisiune la postul local de televiziune City TV, că sfârșitul acestui an va fi foarte agitat din punct de vedere social, fiind marcat de multe proteste și greve. Iată că liderul de sindicat a prevăzut, cu acuratețe, evenimentele care se desfășoară în această perioadă. Se pare că victoria sindicaliștilor din educație, din această vară, a dat tonul acțiunilor revendicative. Ultimul succes sindical a fost al celor din casele de asigurări de sănătate, dar și al ambulanțierilor din serviciul public, care au obținut un calendar de soluționare a problemelor.

Pe lângă acțiunile de protest pe care vi le vom prezenta mai jos trebuie să amintim și de nemulțumirile celor de la Metrorex, care, deși nu ne afectează direct, în cazul unei greve afectează serios capitala României.

În administrația publică se intensifică protestele spontane

Federația Națională a Sindicatelor din Administrație - FNSA susține acțiunile de protest spontane ale salariaților din “Administrație publică”, prin care angajații din sector își exprimă nemulțumirea față de politica discriminatorie a Guvernului României în ceea ce privește salarizarea diferitelor categorii de salariați din sectorul bugetar.

Sindicaliștii semnalează, printr-un comunicat, că această politică salarială creează tensiuni care riscă să ducă la blocarea activității unor instituții cu rol în gestionarea proceselor electorale de anul viitor.

“FNSA solicită adoptarea unui pachet de măsuri legislative care să anuleze restricțiile în aplicarea actualei legi de salarizare, impuse discreționar unor categorii de salariați din sectorul bugetar. Mai exact, solicităm aplicarea în integralitatea ei a Legii-Cadru Nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice. Guvernul României trebuie să înceteze amăgirea salariaților prin promisiunea unei noi legi de salarizare, justificând că aceasta va elimina discriminările salariale între diferite categorii de salariați. În fapt, marea majoritate a discriminărilor din prezent sunt generate de aplicarea diferențiată și discreționară a prevederilor actualei legi, prin OUG-uri succesive care au stabilit derogări pentru unele categorii de salariați de la prevederile actualei legi, mai exact raportarea drepturilor salariale la valoarea actuală a salariului minim garantat în plată sau alte drepturi ce derivă din acest principiu al legii. Considerăm că perpetuarea acestor practici înșelătoare va genera, în anul 2024, convulsii sociale și proteste ample ale salariaților”, se menționează în comunicat. De asemenea, potrivit sursei citate, prin legea de austeritate recent adoptată, formula legislativă este susceptibilă de abuzuri deoarece nu sunt definite mecanisme de control specifice, “toată construcția fiind făcută pe repede înainte, fără consultare”.

FNSA semnalează că la nivelul instituțiilor din administrație au fost organizate sau sunt în desfășurare acțiuni de protest spontane ale salariaților, iar în perioada următoare, acestea se vor intensifica, până la soluționarea revendicărilor.

Ieri, proteste ale angajaților din sănătate. Se va declanșa conflictul de muncă

Personalul din Ministerul Sănătății a protestat, ieri, pentru a atrage atenția asupra decalajelor salariale din sistemul public, precum și față de nerespectarea principiilor salarizării unitare stipulate în Legea cadru 153/2017.

Protestul a fost organizat pentru a atrage atenția asupra decalajelor salariale din sistemul public, precum și față de nerespectarea principiilor salarizării unitare stipulate în Legea cadru 153/2017.

“Datorită faptului că nu se aplică în mod corespunzător legea și există inechitate salarială în sistemul public, situația în Ministerul Sănătății este dramatică, mulți dintre salariați au plecat către alte instituții publice sau doresc să plece. Acest lucru va duce la o lipsă de expertiză și de specialiști la nivelul principalei instituții din România care coordonează și propune politici de sănătate publică. Noi, Sindicatul Național din Administrația Sănătății din România, solicităm aplicarea prevederilor Legii cadru 153/2017 în integralitatea ei și eliminarea inechităților salariale din sistemul administrației publice centrale pentru personalul din cadrul Ministerului Sănătății, precum și stabilirea drepturilor salariale la nivelul maxim de salarizare aflat în plată, aferent funcțiilor din cadrul aparatului de lucru al Guvernului.

Sperăm că acest protest va trage un semnal de alarmă Guvernului României și nu va fi nevoie să declanșăm conflictul de muncă”, se mai spune în comunicat.

Sindicatele din Ministerul Muncii: “Din 27 noiembrie declanșăm greva generală!”

“Pe baza voinței exprimate în urma referendumului sindical, anunțăm cu hotărâre că, începând cu data de 27 noiembrie 2023, declanșăm o grevă generală!”, au anunțat cei din Sindicatul Național al Salariaților din Instituțiile Ministerului Muncii.

Printre solicitările acestora se numără: salarii echitabile, condiții de muncă optime, angajarea de personal pentru a face față volumului de muncă sau optimizarea aplicațiilor informatice.

“Aceste solicitări intră în sfera justificată și pertinentă, fiind susținute și amplificate de o notabilă scădere a puterii de cumpărare. Guvernanților, vă solicităm respect și tratament echitabil față de contribuția noastră la societate. O soluționare rapidă și fermă a celor expuse este esențială pentru restabilirea echilibrului și a justiției în instituțiile noastre”, susțin sindicaliștii.

CFR, grevă de luni, 27 noiembrie. Doar o treime din trenuri vor circula

Federația Națională Feroviară Mișcare Comercial Vagoane (FNMCV) anunță declanșarea grevei propriu-zise la nivelul Companiei Naționale de Căi Ferate CFR SA, începând cu data de 27 noiembrie 2023, ca urmare a nesoluționării revendicărilor ce formează obiectul conflictului colectiv de muncă.

Potrivit unui comunicat al FNMCV, dat publicității ieri, pe perioada grevei va fi asigurată o treime din activitatea normală, în conformitate cu prevederile legale.

“Urmare a grevei de avertisment din data de 15 septembrie 2023, reprezentanții Guvernului anunțau creionarea unui plan pentru: finanțarea strategică și coerentă a căii ferate în vederea readucerii infrastructurii feroviare românești la parametrii tehnici proiectați; impulsionarea investițiilor în material rulant de calitate, modern care să vizeze înlocuirea completă a parcului de locomotive și vagoane destinat transportului de pasageri pe calea ferată, astfel încât românii să se întoarcă în trenuri; stabilirea unei salarizări corecte care să asigure o ierarhie salarială bazată pe complexitatea și volumul muncii, precum și importanța și competența în actul decizional și care să permită eliminarea deficitului uriaș de angajați. Deși bugetul de venituri și cheltuieli pe anul 2023 a fost aprobat, negocierile colective în vederea încheierii contractului colectiv de muncă sunt blocate de politicile economice și sociale adoptate de Guvern”, se arată în document.

Sindicaliștii din TAROM: Din 1 decembrie nu mai ridicăm niciun avion de la sol

Membrii Sindicatului Unit TAROM (SUT) atenționează că, începând cu data de 1 decembrie, nu vor mai ridica niciun avion de la sol dacă nu va fi exceptată compania de la prevederile Legii 296/2023 privind unele măsuri fiscal-bugetare.

“În situația în care TAROM nu va fi exceptată de la prevederile acestei Legi a «rușinii naționale», iar alte companii cu capital majoritar de stat, dar care nu lucrează neapărat într-o piață concurențială vor fi exceptate, noi, membrii Sindicatului Unit TAROM (SUT), începând cu 1 decembrie 2023, piloți, însoțitori de bord, mecanici de aviație, personal operativ de sol nu vom mai ridica niciun avion de la sol”, se menționează într-un comunicat al sindicatului.

În urma apariției “legii austerității”, Sindicatul Unit TAROM a depus un Memorandum la Guvern și la ministerul Transporturilor de exceptare a companiei de la prevederile acesteia.

“Constatăm din presă, cu nesurprindere, că încă o dată domnul Grindeanu, ministru al Transporturilor, prin discutarea în Guvern a unui Memorandum de exceptare de la prevederile acestei legi a CFR Călători, CFR Marfă și a Metrorex, a uitat de compania de aviație TAROM. Dorim să-l întrebăm și pe această cale, că pe cea sindicală specificată de Legea 367/2022 nu dorește să discute cu noi, de ce discriminează iar angajații companiei TAROM? Activitatea din aviație nu este interesantă pentru dumneavoastră, domnule ministru?”, arată sindicaliștii. (D.B.)

Dragoș Bardoși

Lasă un comentariu