M e m e n t o “Trăim în noi durerea Națiunii...”

Distribuie pe:

“Trăim în noi durerea Națiunii, așa cum trăim durerea propriei noastre ființe și propriei noastre familii. Cine nu simte această durere, nu poate nici să se bucure de bucuriile Națiunii sale.”

“Pământul trebuie să fie al acelora care îl muncesc. Mica proprietate trebuie să fie bine organizată, eficientă, să acopere nevoile familiei și să desfacă propriile produse în libertate.”

“Cine pune urechea la Pământul țării… Îl aude. În lumina veacurilor istoriei, țăranul ne-a păstrat sângele, limba, credința, spiritul, hotarele, țara... Țăranul român vrea să muncească, dar să fie el stăpân pe rodul muncii și să fie și el părtaș în stăpânirea țării, potrivit muncii și jertfei ce i se cere”.

Sunt cuvintele lui Ion Mihalache (1882-1963), un intelectual provenit dintr-o familie săracă, ajuns prin propriile forțe învățător, politician, ministru în mai multe guverne. A luptat cu eroism în Primul Război Mondial, fiind decorat cu medalia “Coroana României”, clasa a V-a.

În urmă cu 90 de ani devine președinte al Partidului Țărănesc, în urma demisiei lui Al. Vaida-Voievod. Viața lui Ion Mihalache este o poveste a sacrificiului pentru țară. A fost un om care a pus interesele poporului român mai presus de orice. Mihalache a avut un rol esențial în reforma agrară din România interbelică. A luptat pentru drepturile țăranilor și a promovat o economie bazată pe agricultură și cooperativism.

Deși a ocupat poziții importante în guvern, inclusiv ca ministru al Agriculturii și al Internelor, nu s-a dezis niciodată de obârșiile sale de om simplu, de talpa țării, reprezentată de țărănime. În timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, s-a opus regimului fascist și a participat la mișcarea de rezistență. După război, a fost un critic vocal al regimului comunist, ceea ce a dus la arestarea și condamnarea sa la detenție în perioada comunistă. Mihalache a murit după ani grei de pușcărie, în 1963, în închisoarea Râmnicu Sărat.

Rămâne un exemplu de curaj, patriotism, devotament și sacrificiu pentru țară.

Lector univ. dr. MARIUS PAȘCAN, UMFST “George Emil Palade”, Târgu Mureș

Lasă un comentariu