Ciolacu: “Nu vor fi măriri și modificări de taxe”

Distribuie pe:

Premierul Marcel Ciolacu a afirmat joi că nu vor fi măriri și modificări de taxe anul viitor, “lucru convenit în coaliție”, și a subliniat necesitatea unei reforme fiscale, care trebuie să creeze un mediu concurențial “corect”.

“Nu vor fi măriri și modificări de taxe, lucru convenit deja în coaliție. Cred că a fost una dintre cele mai aprinse discuții când am luat măsurile fiscale, acest procent de 1% pe cifra afaceri, care cu certitudine va fi unul pentru anul 2024. Până când nu ne vom asuma reforma fiscală, eu nu exclud niciuna dintre posibilități de a avea o cotă unică de 16%, sau de a interveni pe impozitarea progresivă. Marea mea provocare a fost dacă vom lua anumite măsuri pentru anul 2024 sau vom închide anul cu un deficit de aproape 7%, ceea ce automat, în martie, România ar fi intrat într-un blocaj în ceea ce privește fondurile europene. Acest lucru cu certitudine s-ar fi întâmplat. Am luat măsuri de a fi reintrodus CASS-ul în sectoare cum este agricultura, în construcții. Reforma fiscală trebuie să creeze un mediu concurențial corect. Nu putem

sta nici cu companiile de la stat pe pierderi, de 30 de ani, și deja trebuie aduși bani, an de an, pentru a susține aceste companii de stat, dar nici nu cred că putem să ne uităm la companii care își desfășoară activitatea pe teritoriul României, au cifre de afaceri de sute de milioane de euro, dar an de an, de 10 - 15 ani, sunt pe pierderi (...). O reformă fiscală cere și un dialog cu mediul de afaceri, dar și cu cifrele avute de la Ministerul de Finanțe”, a afirmat Ciolacu, la Forumul “Dezvoltăm România”.

El a adăugat că digitalizarea ANAF a devenit o prioritate clară.

“Marea problemă a României, din punctul meu de vedere, este că (...) a devenit prioritate clară digitalizarea ANAF-ului. Și astăzi, în ședința de Guvern, va exista o informare în ceea ce privește stadiul și cu termene asumate de implementare a digitalizării ANAF-ului (...). În acest moment, nu avem informația în timp real, de aceea și deciziile, câteodată, durează o săptămână - două, o lună de zile, până avem cifrele de a vedea întreg tabloul”, a punctat Ciolacu. (Agerpres)

Olanda: Extrema dreaptă câștigă alegerile. Antieuropeni, antiislamiști și antimigrație

Partidul Libertății (PVV), formațiunea de extremă dreaptă condusă de Geert Wilders, s-a clasat pe primul loc la alegerile parlamentare de miercuri din Olanda, obținând, conform sondajelor la ieșirea de la urne, 36 din cele 150 de mandate de deputat, informează agențiile internaționale de presă.

Rămâne de văzut dacă PVV va reuși să reunească o coaliție majoritară în jurul programului său antieuropean, antiislamic și antimigrație.

“Odată cu reducerea afluxului de azilanți și a imigrației către Olanda, se va reduce și islamizarea țării noastre”, a explicat liderul extremei drepte, insistând că “Olanda nu este o țară islamică: nu vrem școli musulmane, Coranuri și moschei”. Programul PVV include și introducerea unui permis de muncă pentru cetățenii din UE care doresc să se angajeze în Olanda.

Polonezii au blocat frontiera cu Ucraina

Transportatorii polonezi, care protestează de la începutul lui noiembrie împotriva unei “concurențe neloiale” din partea transportatorilor ucraineni, au blocat joi un al patrulea punct de trecere a frontierei cu Ucraina, informează AFP.

Blocajul se întinde acum până la punctul de trecere de la Medyka (sud), negocierile dintre Varșovia și Kiev neducând la vreo soluție. La Medyka, transportatorilor polonezi li s-au raliat agricultorii polonezi, care afirmă că au de suferit de pe urma scăderii prețurilor la produsele lor cauzată de importurile de cereale ucrainene la începutul anului. “Începem astăzi o manifestație de avertisment de trei zile împotriva a ceea ce se întâmplă în agricultură și transporturi”, a declarat Roman Kondrow, liderul manifestației agricultorilor la Medyka. Tansportatorii au organizat blocade pentru a protesta împotriva relaxării regulilor de acces ale Uniunii Europene pentru companiile ucrainene, ceea ce, potrivit transportatorilor și agricultorilor polonezi, a dus la o scădere a veniturilor lor.

Austria menține controlul la frontiera cu Slovacia

Ministrul de interne austriac, Gerhard Karner, a declarat joi că țara sa va continua controalele la frontiera cu Slovacia oricât este nevoie, informează TASR. Karner s-a întâlnit joi la Viena cu omologul său slovac, Matus Sutaj Estok, care a afirmat că Slovacia este gata să ia măsuri de protecție la frontieră, pentru a contribui la eliminarea controalelor cât mai curând posibil.

Turcia nu primește Suedia în NATO

Turcia a informat NATO că nu va ratifica aderarea Suediei la alianță la timp pentru desfășurarea ceremoniei de primire a statului scandinav săptămâna viitoare, cu ocazia reuniunii miniștrilor de externe aliați, au afirmat, miercuri, două surse ale agenției Reuters.

Săptămâna trecută, comisia pentru afaceri externe a parlamentului de la Ankara a amânat votul privind aderarea Suediei la NATO, urmând să mai discute subiectul. Comisia își va relua probabil dezbaterile marțea sau miercurea viitoare, susține una din sursele confidențiale ale Reuters. Reuniunea miniștrilor de externe din NATO va avea loc la Bruxelles, în aceleași zile, pe 28-29 noiembrie, iar unele state membre sperau că se va putea marca atunci evenimentul aderării Suediei.

Nici Ungaria nu a ratificat încă primirea Suediei în NATO, însă principalul obstacol în calea extinderii alianței rămâne Turcia. (Agerpres)

Lasă un comentariu