România va participa la cea de-a 37-a ediție a Târgului Internațional de Carte de la Guadalajara

Distribuie pe:

România va participa la cea de-a 37-a ediție a Târgului Internațional de Carte de la Guadalajara / Feria Internacional del Libro de Guadalajara (FIL), care se va desfășura în perioada 25 noiembrie - 3 decembrie, anunță Ministerul Culturii.

Potrivit unui comunicat transmis, vineri, Agerpres, cu acest prilej, la standul dedicat României vor fi prezenți, cu sprijinul Ministerului Culturii, Institutului Cultural Român și al Ambasadei României în Statele Unite Mexicane, scriitorii Tatiana Țîbuleac, Stejărel Olaru, Dinu Flămând, Svetlana Cârstean și Adina Rosetti, alături de agentul literar Livia Stoia.

“Literatura română va fi prezentă la FIL în cadrul standului Uniunii Europene, organizat de Delegația Uniunii Europene în Mexic, unde vor fi expuse volume în limba spaniolă din toate țările UE, precum și materiale de informare, printre care broșura Nuevos Libros de Rumania, în care sunt prezentați treizeci de autori români. De asemenea, în cadrul standului va exista și o secțiune de vânzare de carte”, precizează sursa citată.

Cu sprijinul Institutului Cultural Român, multipremiatul film “Oameni de treabă”, în regia lui Paul Negoescu, a deschis Festivalul de film european “FILm”, în prezența regizorului român, invitat să susțină și un masterclass în perioada 17-18 noiembrie.

Ceremonia de deschidere a FIL va avea loc sâmbătă, la ora locală 11,00, în prezența oficialităților, când va fi înmânat și Premiul pentru Literatură în Limbi Romanice, acordat anul acesta scriitoarei mexicane Coral Bracho, premiu cu care au fost distinși în trecut scriitorii români Mircea Cărtărescu (2022) și Norman Manea (2016).

Înființat în 1987, Feria Internacional del Libro de Guadalajara (FIL) este cel mai important târg de carte din America Latină, fiind al doilea ca mărime, la nivel global, după Frankfurter Buchmesse, o platformă pentru diverse expresii artistice și dialoguri academice.

FIL este astăzi o “poartă de intrare în America Latină” pentru scriitori și editori, printre autorii invitați în 2023 numărându-se Lidia Jorge, Jose Luis Peixoto, Pascal Quignard, Nina Yargekov, Maria Duenas, Andrei Kurkov, Maria Cecilia Barbetta, Tadgh Mac Dhonnagain, Colm Toibin, Maria Ferencuhova, Judit Berg, Andras Forgach etc.

La această ediție a târgului de carte din Mexic sunt așteptați peste 800.000 de vizitatori și peste 14.000 de profesioniști.

Lasă un comentariu